![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCM-GFYEG529V9zwv0okEPt7qS3BKah62YdaK2OWHnVwuunfp6cTUjVxDLSGZVPQ7xVXJfQAHQCzbyADxONwC7VGApdDHkciVSjIePtqvuS7rcEyP83Ekmnz2VviZvSu7grMnoQuE9Lbk/s1600/6913_6403.jpeg)
Dziś post krótki z przepisem. Na coś pysznego, idealne na jesienny obiad czy podwieczorek.
Coś za czym ja osobiście przepadam.
A mowa o kremie z dyni.
Uwielbiam słodkawy smak owego kremu, jest chyba moim ulubionym kremem jak i nie zupą.
Do tego będzie nam potrzebne:
-nieduża dynia
-2 marchewki
-kukurydza(może być z puszki)
-500 ml bulionu
-60 ml śmietanki kremówki(może być zastąpiona mlekiem kokosowym)
-2 łyżeczki oliwy
-sól do smaku i pieprz(albo i bez)
-tymianek, rozmaryn, kmin rzymski
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5MW3nxpXlXlHuBlQSK1TpYDiAKF0HEO6HJzs_ZNKwI2g0bFh8Btyj2V5JC78fX4u7FCxe-Vr60o4TSho901sLjlvUYGSve3pLWO3ON4dsOtmOIlLeHz3y2QSPIZ31eumwMRn1PAKWniU/s1600/tumblr_ncvr5bzHLY1rou1pro1_500.jpg)
Są dwa a nawet trzy sposoby przygotowania owego kremu.
Dynie można ugotować, usmażyć na patelni lub też przygotować w piekarniku.
Ja podam wam przepis na upieczoną w piekarniku dynie.
Najpierw przygotowujemy dynie.Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Dynie kroimy na kawalki, drążymy nasiona i obieramy jak i marchewkę i kukurydze. Wykładamy owe składniki na blaszce i pieczemy ok 70 minut.
Po upieczeniu kroimy dynie na mniejsze kawałki jak i marchewkę dodajemy kukurydze. Wrzucamy do blendera dodając bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy i miksujemy.
Przelać do garnka gotową masę i zagotować.
I tak oto pyszny krem gotowy. Łatwo i smacznie.
Świetnie smakuje z podprażonymi pestkami z dyni.
A może Wy macie inne pomysły na wykorzystanie dyni?