Jak "głosi" Wikipedia pączek to pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu, oleju lub ceresie, dawniej też na klarowanym maśle.
Kto z nas nie zjada pączka w czwartkowy tłusty dzień jaki obchodzimy co roku? Choć jednego trzeba inaczej przez cały rok nie będzie nam się powodziło. :)
Chyba nie ma takiej osoby. Każdy wie jak kaloryczny i tłusty jest pączek. Ale czy to tylko samo zło?
W USA mają za to doughnut’sy – też pączki, ale z dziurką w środku. Amerykańskie pączki posypuje się różnymi bakaliami i słodkimi posypkami, nadziewa praktycznie wszystkim co tylko komponuje się ze słodkim ciastem i polewa jedną z dziesiątek smakowych polew.
Przeciętny pączek waży ok 100-110g
W pączku jest aż 426 kcal
Białka- 7,2 g
Węglowodany- 64,5 g
tłuszcz- 15,3 g
Na plus w składzie pączka są drożdże w których znajduje się witamina B która ma wielki wpływ na kondycję włosów, paznokci, skóry oraz poprawy koncentracji umysłowej. Jednak to nie jest powód by objadać się pączkami. :)
Nadzienie, jakie zawierają pączki, jest ich najważniejszym elementem - to ono nadaje im smak. Najczęściej sięgamy po powidła lub owocowy dżem, choć równie dobrze ciastka nadziać można budyniowym kremem albo masą czekoladową. Dżemy są źródłem witamin, jakie znajdują się w owocach, z kolei kremy budyniowe ze względu na mleko cechują się zawartością wapnia. Czekolada zaś to nasza dawka magnezu.
Smażenie pączków jednak jest chyba najważniejszym aspektem przygotowania. Tłuszcz musi być mocno rozgrzany dzięki temu smalec czy olej nie wniknie do środka pączka.Należy pamiętać także, by po smażeniu pączki ułożyć na papierowych kuchennych ręcznikach, w które nadmiar tłuszczu będzie mógł wsiąknąć. Smalec posiada dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych przez co trudno go przypalić gdyż ma wysoką temperaturę wrzenia zawiera także dużą zawartość cholesterolu co prowadzi do chorób miażdżycowych. Lepszy w tej sytuacji jest olej roślinny.
Dodatki wykorzystuje się do nadania smaku i poprawy ogólnego wyglądu pączka. Cukier puder wydaje się słodszy od zwyczajnego cukru kryształu - wynika to z faktu, iż jest on drobno przemielony i z tego powodu szybciej się rozpuszcza. Lukier natomiast jest polewą wykonywaną z cukru pudru. Ma on tę zaletę, że dodatkowo stanowić może spoiwo dla skórki pomarańczowej, płatków migdałowych, kolorowej posypki lub polewy czekoladowej. Taki upiększony pączek nie tylko wygląda ładniej, ale też - uwaga - ma więcej kalorii.
Cóż pomimo tak wielu kalori nie wypada nie zjeść pączka w tak wyjątkowy dzień. Choć ten jeden raz w roku. Aby spalić owy pączek wystarczy15 minut szybkiego biegu, 1 godzina jazdy na rowerze czy np umycie wszystkich okien w domu :)