Zapewne nie jedna z nas sięgała po produkty light z myślą iż są zdrowsze i bardziej "odchudzone" Nie zawsze jednak tak jest. Producenci jedynie chcą podwójnie zarobić. Te jogurty 0% tłuszczu, napoje "bez cukru", "lekki" majonez czy odchudzające herbatki - ani trochę nie odchudzają
Co to jest to light?
Z definicji produkty oznaczone etykietką LIGHT powinny być "lekkie", czyli zawierać mniej kalorii, tłuszczu lub węglowodanów. Dopiero od niedawna Parlament Europejski wydał rozporządzenie (WE 1924/2006) mówiące, że o "żywności o zmniejszonej wartości energetycznej" mówimy wtedy, kiedy "wartość energetyczna jest zmniejszona o przynajmniej 30%". Taki produkt może być określany jako "light". Niestety rozporządzenie nie mówi nic o nazwach typu: fitness, fit, slim, dietetyczne. A te są stosowane przez producentów żywności dosyć swobodnie.
Jak sprawia się że produkty stają się light?
Jak sprawia się że produkty stają się light?
Aby osiągnąć zmniejszoną zawartość "tuczących" składników, producenci muszą zastąpić je innymi substancjami - często są to sztuczne dodatki, zachowujące odpowiednie właściwości sensoryczne produktów. Zamiennikami są substancje nieprzyswajalne przez organizm, wtedy nie dostarczają żadnych kalorii, ale i nie wpływają zbyt korzystnie na nasze zdrowie.
Im bardziej "odchudzony" i przetworzony produkt, tym niższa będzie jego wartość odżywcza. Teoria "coś za coś" posuwa się o wiele dalej, gdyż często obniżenie zawartości jednych składników wysokokalorycznych idzie w parze ze zwiększeniem udziału innych, np. majonez "lekki" ma może i mniej tłuszczu, ale za to więcej skrobi i zagęszczaczy. W tym wypadku jedne kalorie zastępują inne. Paradoksalnie produkty z etykietką LIGHT mogą mieć czasem nawet więcej kalorii niż te "normalne"
Dla kogo produkty light?
Niektóre osoby niestety wpadają w pułapkę "lekkich" produktów. Bo skoro mają mniej kalorii, to przecież można zjeść ich więcej i nie przytyć. Takie mylne rozumowanie zamiast do odchudzania doprowadza do przybywania na wadze. Warto pamiętać, że żywność "light" powstała z myślą o diabetykach, osobach otyłych i mających problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Brak odpowiednich regulacji w tym temacie spowodował, że moda na "lekką" żywność ogarnęła również osoby, które nie powinny jej spożywać, gdyż mogą pozbawić się w ten sposób cennych wartości odżywczych.
Uważnie czytajcie etykiety i opakowania bo właśnie tam wszystko czarno na białym jest wypisane. Producenci nie mogą ukrywać przed nami tego co występuje w każdym produkcie.Więc nie panikujcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :)