wtorek, 13 maja 2014
Domowe mleko sojowe.
Od pewnego czasu jak pisałam we wcześniejszym poście zwracamy uwagę na skład produktów spożywczych. Nie może spożywać laktozy a więc i pijać mleka krowiego. Zamienniki wcale nie są takie złe. Moja siostra wręcz przepada za waniliowym mlekiem sojowych które samemu można przygotować w zaciszu domowym.
To bardzo łatwy i szybki przepis.
Potrzebne nam będzie:
-szklanka soji
-6 szklanek wody
Przygotowanie:
Soję zalewamy 3 szklankami wody i pozostawiamy na noc do namoczenia(ok. 10 godzin) Owe nasiona zwyczajnie w świecie wsiąkną wodę i zrobią się miękkie
Po upływie 10 godzin miksujemy całą zawartość miski po czym dodajemy kolejne 3 szklanki wody po czym gotujemy ok 30 minut( na małym gazie i w dość wysokim garnku)
Następnie odcedzamy przez gazę najlepiej okarę i mleko które nam powstało.
Wedle swego upodobania można owe mleko "przyprawić" wanilią,cukrem czy czekoladą jak kto woli :)
Owy wyrób można przechowywać w lodówce przez 7 dni.
Zamiast soi można zastosować ryż jak i owies.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :)