Warzywa które urosły w gruncie oczywiste jest, że są lepsze i bardziej naturalne od tych ze szklarni czy spod foli. Jednakże nawet kiedy cierpliwie czekamy, aby kupić np. ogórki gruntowe w sezonie, to i tak nie mamy pewności, że są gruntowe czy tylko z nazwy takie są.
w owej rozpisce poniżej "cały rok" wyliczone zostały owoce i warzywa które po osiągnięciu dojrzałości są zebrane z pola a potem przechowywane w specjalnych warunkach. Nadają się do spożycia przez cały rok.
CAŁY ROK
czosnek,kapusta biała, kapusta czerwona, burak ćwikłowy, por, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy włoskie, seler, marchew
ZIMA
Styczeń-jarmuż, pasternak, brukselka
Luty-jarmuż, pasternak, brukselka
Marzec- jarmuż
WIOSNA
Kwiecień-rzodkiewka, szpinak
Maj-rzodkiew, cebula dymka, sałata, szparagi, rabarbar, szpinak, koper
Czerwiec-rzodkiew, cebula dymka, kapusta biała, kapusta pekińska, marchew, czosnek, cebula, truskawki, kalafior, kalarepa, sałata, szparagi, ziemniaki, rabarbar, porzeczka, brzoskwinie, szpinak, groszek zielony, poziomka, czereśnie, koper
LATO
Lipiec-rzodkiewka, cebula dymka, jabłka, gruszki, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, marchew, czosnek, cebula, pomidor, fasola szparagowa. fasola na suche nasiona, truskawki, agrest, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, ziemniaki, rabarbar, groszek, bób, malina, poziomka, borówka amerykańska, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, brzoskwinie, wiśnie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, śliwki, cukinia, cykoria
Sierpień-rzodkiew, cebula dymka, gruszki, jabłka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, seler, marchew, czosnek, cebula, por, pomidor, fasola szparagowa, agrest, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, ziemniaki, groszek zielony, bób, morela, malina, poziomka, borówka amerykańska, wiśnie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, śliwki, mirabelki, jeżyny, rokitnik, aronia, borówka brusznica, cukinia, cykoria, czarny bez
Wrzesień-rzodkiewka, gruszki, jabłka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, seler, seler naciowy, pietruszka, marchew, czosnek, cebula, por, pomidor, orzechy laskowe, orzechy włoskie, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, szparagi, ziemniaki, morela, malina, poziomka, brzoskwinie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, pigwa, śliwki, mirabelki, jeżyny, rokitnik, aronia, borówka, brzusznica, cukinia, dynia, winogrona, dzika róża(owoc), cykoria, czarny bez(owoc)
JESIEŃ
Październik-jarmuż, brukiew, rzodkiewka, gruszki, jabłka, kapusta bała, kapusta czerwona, burak ćwikłowy, seler, seler naciowy, pietruszka, marchew, cebula, por, pomidor, orzechy laskowe, orzechy włoskie, kalafior, brokuł, kalarepa, sałata, ziemniaki, szpinak, malina, koper, karczoch, kabaczek, patison, pigwa, śliwki, borówka brusznica, cukinia, dynia, pasternak, winogrona, dzika róża, żurawina, cykoria
Listopad- jarmuż, brukiew, seler, seler naciowy, rzodkiewka, por, brokuł, szpinak, pasternak, żurawina, brukselka, cykoria
Grudzień- jarmuż, brukiew, por, pasternak, brukselka
Czy może czegoś nie wymieniłam? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :)