Składniki:
- zależnie od gustu do przygotowania chipsów można wykorzystać buraki, słodkie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler
- oliwa
- sól morska
- zioła np. rozmaryn
- oliwa
- sól morska
- zioła np. rozmaryn
Warzywa kroimy bardzo cienko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy solą i drobno posiekanym rozmarynem.
Pieczemy w 170 stopniach, aż zrobią się złociste na środkach. Studzimy na kratce.
Podawać od razu po zrobieniu, są najsmaczniejsze. Chrupcie, ile chcecie!
Chipsy z owoców.
Składniki:
Owoce umyć i osuszyć. Z owoców wyciąć ogryzki. Jabłka i gruszki pokroić na cienkie około 2 mm plasterki.
Plasterki posypać cynamonem i cukrem.
Ułożyć w suszarce do grzybów i warzyw lub w piekarniku na papierze do pieczenia i suszyć w temp.100 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości.
Gotowe chipsy przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.
Są tak proste i szybkie w zrobieniu a o stokroć lepsze aniżeli te gotowe w paczkach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :)