Wielkanoc tuż tuż- czas gdzie prawie że w każdym daniu królować będzie jajko-znak nowego życia.
Jednak nie każdy z nas jada jajka na co dzień tak więc dlaczego miałby zmieniać to teraz tylko z tego względu iż Wielkanoc kojarzy nam się właśnie z jajkami. Ciasto wyjdzie Ci gdy nie dodasz jajka, naprawdę wystarczy dodać odpowiedni zamiennik.
Ja pokrótce przedstawię Wam warte do przetestowania zamienniki a wy zdecydujecie jakiego będziecie chcieli używać.
Z jajek nie rezygnują jedynie osoby na diecie wegańskiej. Taki "eksperyment" odstawienia produktów odzwierzęcych pozwala nam na pobudzić kulinarną wyobraźnię, dzięki temu poznajemy nowych smaków. Zamienniki te w dużej mierze przynoszą dużo korzyści dla naszego zdrowia. ale również dania z ich użyciem są mniej kaloryczne a bardziej wartościowe a do tego lekkie a zarazem sycące.
Bez jajek wykonasz jajecznicę, naleśniki, ciasto....wystarczy tylko spróbować.
Siemie lniane- po wejściu w reakcję z wodą zamienia się w plastyczną masę o lepkiej konsystencji.
1 jajko= 1 łyżka siemienia lnianego+ 3 łyżki gorącej wody
Banany- ten sposób szczególnie lubię wykorzystywać przy przygotowaniu ciast, naleśników oraz babeczek. Ten owoc po rozgnieceniu widelcem posiada idealną konsystencję i świetnie łączy produkty sypkie.
2 jajka= puree z jednego banana
Awokado- owoc cudowny. Dzięki swej konsystencji łączy doskonale dodane do niego składniki, sprawdza się w czekoladowych deserach, brownie czy muffinach.
2 jajka= 1 bardzo dojrzałe awokado
Jeśli jesteś fanem jajecznicy wcale nie musisz jej sobie odmawiać, z pomocą wtedy przyjdzie Ci tofu. Wystarczy że kostkę tofu rozgnieciesz widelcem, połączysz z odrobiną soli oraz ulubionymi dodatkami i usmażysz na patelni. Z tofu możesz również wykonać omlet oraz twarożek na chleb.
2 jajka= 1/2 szklanki rozgniecionego tofu widelcem.
Soda oczyszczona jest dla mnie wciąż jedną wielką tajemnicą. To produkt doskonały wykorzystuje go w dbaniu o czystość w domu, ale i do pielęgnacji jak i również do gotowania. Soda i ocet jabłkowy to zamiennik jajka. Owe produkty dodadzą twoim wypieką nie tylko lepszego smaku ale i puszystości, spulchniając je świetnie.
1 jajko= 3/4 łyżeczki sody+ łyżeczka octu
Znacie może jeszcze inne zamienniki jajek?
Stosujecie je w kuchni?
Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń