Jabłko to jeden z najmniej kalorycznych owoców.
Jedna sztuka to około 70 kcal. Jedno jabłko pokrywa 12 proc. zapotrzebowania na błonnik pokarmowy oraz 18 proc. zapotrzebowania na witaminę C. Owoc ten zawiera też pewne ilości witamin z grupy A i B oraz potas.
Jabłka są dostępne w sklepach przez cały rok. Występują w wielu odmianach i w zależności od niej skład witaminowo-mineralny może być zróżnicowany (przykładowo jedna odmiana będzie miała więcej witaminy C a inna mniej)
77% błonnika z jabłek to frakcja rozpuszczalna(pektyna), reszta to błonnik nierozpuszczalny. Frakcje błonnika mogą sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a także regulować perystaltykę jelit. W ten oto sposób koniec z problemem wyprozniania się.
Jednakże spożywanie jabłek w dużych ilościach może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Wtedy najlepiej ograniczyć ilość jabłek dziennie od 1 do 3 max.
Jabłko najlepiej spożywać ze skórką, w postaci surowej gdyż dopiero wtedy w pełni dostarcza nam błonnika.
Uszkodzone jabłka szybciej się psują, fermentują a także są źródłem toksycznych substancji - tzw. patulin. Proszę więc spożywajcie jedynie świeże piekne i dorodne owoce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :)