piątek, 2 maja 2014

Cwiczenie dnia.




Dziś lekko udoskonalone brzuszki nie mniej jednak o stokroć lepsze od tradycyjnych.
Kładziemy się na ziemi zakładając dłonie pod pośladki. Leżymy płasko  i unosimy swoje ciało lekko do góry na pośladkach i dłoniach które spoczywają pod nimi. Ćwiczenie świetnie napina mięśnie brzucha,pośladków ale i ud czy ramion.
:)

Co dla nie tolerujących glutenu. Amarantus. cz 1


Post ten napisałam głównie ze względu na moją siostrzyczkę która skończy w tym roku dwa lata. Nie toleruje ani laktozy ani glutenu oraz ma uczulenie na barwniki sztuczne. Moja mama ma wielki problem jeśli chodzi o karmienie mojej siostry. Każdą etykietę czytamy dokładnie oraz częściej zakupujemy żywność w sklepach z ekologicznym jedzeniem. Mamy pewność że w składzie na 100% nie znajduje się coś co mogło by zaszkodzić mojej siostrze.




Tak więc ostatnio bardziej zaczęłam się interesować czym jest gluten, czemu szkodzi, czy jest ważny dla zdrowia oraz jak go zastępować.

Co to gluten?

Gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych(glutenina+ gliadyna). Niektórzy twierdzą że gluten powstaje dopiero w mące zrobionej z żyta,przenicy i jęczmienia gdy dodajemy wodę i tworzymy ciasto.

Co możemy jeść bez obaw?

Naturalnie to ryż, kukurydza, soja, kasza jaglana, kasza gryczana, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (którym właśnie sie zajmę w kolejnym poście), quinoa, soczewica, fasola, groch, bób, ziemniaki, orzechy, nasiona( słonecznika, dyni, siemienia lnianego) a także mięso, owoce oraz warzywa.

JEŚLI JESTEŚ BEZGLUTENOWCEM PAMIĘTAJ CZYTAJ ETYKIETY!!


Kupując produkty szukaj znaczka z przekreślonym kłosem o właśnie takim :


 








Jak szkodzi gluten nam ludziom?

Istnieje naprawdę duża grupa ludzi która czuje się lepiej eliminując z swojej diety produkty zawierające gluten. Jakie są objawy nadwrażliwości na gluten? A oto bóle brzucha, ciągłe zmęczenie, migreny, biegunki, bóle mięśni oraz stawów, uporczywe nawracanie zapalenia zatok. Cóż objawy jak przy alergii...dokładnie myślałyśmy że moja siostra ma alergie...zwykła alergie. Okazało się że to nadwrażliwość na gluten.
Niewykryta na czas alergia lub nietolerancja glutenu może prowadzić do anemii, uczucia ciągłego zmęczenia, niedoborów składników mineralnych i zaburzeń w prawidłowej pracy mięśni.

Dodatki jakie w żywności są dozwolone podczas diety bezglutenowej.

agar-agar,guar, guma ksantan, karagen, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, soda spożywcza, żelatyna, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, glutaminian sodu.


Nawet osoby zdrowe mogą wykluczyć  ze swej diety gluten. Jest wiele kontrowersji wokół właśnie tego białka. Jak na razie wciąż spożywam produkty które zawierają w sobie owies, pszenice czy żyto ale coraz częściej rozmyślam czy nie zrezygnować z tego. Sprzyja to lepszemu samopoczuciu no i trzeba wszystkiego próbować :)

PS. W najbliższym czasie umieszczę część drugą owego posta o Amarantusie-cudownym pseudozboże. :)

Miłego dnia.