środa, 9 kwietnia 2014

Łatwy przepis na sok z marchewki.




Są dwa sposoby na sok z marchewki.
Sokowirówka bądź tarka.
Pierwsza oczywiście prosta lekka i przyjemna
Obrane marchewki i pokrojone w mniejsze kawałki umieszczamy w sokowirówce i koniec.
Natomiast drugi sposób to stara tareczka na której na mniejszych oczkach tarkujemy marchewkę a potem odcedzamy przez złożoną gazę, tkaninę muślinową czy bardzo gęste sito – choć to bardzo pracochłonna metoda to jednak dodatkowy trening :)
Najlepiej tak zrobiony sok rozcieńczyć z wodą mineralną. Jednak ja tego nie robię
Mniam :)

Cudotwóczy sok z marchewki






Która z was nie piła Kubusia z myślą iż będzie bardziej "pomarańczowa", albo zajadała się marchewkami?
Owszem marchewka zawiera bardzo wiele beta-karotenu ale nie tylko o na ale i np. Dynia
Ale wracając do marchewki.
Świeżo zrobiony sok z marchwi jest uważany za naturalny eliksir. Poprawia odporność i witalność, normalizuje metabolizm i masę ciała, uspokaja system nerwowy.
Optymalna dzienna dawka świeżej marchwi, który przyniesie znaczące korzyści dla naszego ciała, to 1 - 2 filiżanki. Naprawdę jednak, w zależności od stanu zdrowia, dziennie można wypijać od 0,5 do 3 litrów napoju. Zanim będziemy popijać sok, należy zjeść coś tłustego w celu lepszego wchłaniania karotenu i witamin (np. sałatkę na bazie oleju roślinnego). Sok z marchwi jest często mieszany z innymi świeżo przygotowanymi sokami np. z jabłek, czy buraków. Napój ze świeżych marchwi i selera jest jednym z najbardziej skutecznych sposobów, aby wzmocnić system odpornościowy
Napój marchewkowy jest multiwitaminą i cennym środkiem spożywczym. Sok zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K, jak również szeroką gamę minerałów tj. magnez, wapń, jod, żelazo, potas, kobalt, sód i związki flawonowe. Ponadto świeża marchew jest bogata w słodkie zapachy, które pobudzają pracę różnych enzymów. Te z kolei chronią organizm przed wirusami i bakteriami.
Systematyczne stosowanie napoju przyczynia się do wzmocnienia układu nerwowego i zwiększa funkcje ochronne. Sok z marchwi w najlepszy sposób wpływa na proces trawienia, poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego, nerek, jak również dostarcza żelazo. Napój ten ma korzystny wpływ na witalność i odporność, poprawia krew, uspokaja układ nerwowy, normalizuje poziom cholesterolu i oczyszcza organizm. Sok z marchwi ma wpływ na poprawę widzenia, kolor skóry, strukturę zębów i włosów.

Napój ten jest dobry do picia podczas przyjmowania antybiotyków, gdyż osłabia toksyczne działanie tych leków na organizm. Szczególnie cenny jest sok z marchwi dla matek w ciąży i kobiet karmiących (znacznie zwiększa jakość mleka). Napój ten powinny popijać wszystkie zdrowe kobiety, gdyż karoten ma wpływ na poprawę syntezy żeńskich hormonów płciowych, co pozwala dłużej pozostać młoda, seksowną i piękną.

Przepis na sok-kolejny post.

Ćwiczenie dnia.




Unoszenie bioder w leżeniu tyłem.
Połóż się na plecach, zegnij nogi w kolanach i zbliż pięty do pośladków. Ramiona wzdłuż tułowia.Z wdechem unieś biodra do góry. Wytrzymaj w tej pozycji parę chwil, jednocześnie delikatnie napinając pośladki. 
 Z wydechem opuść biodra, starając się rolować kręgosłup kręg po kręgu.
 Wykonaj 10 wznosów.
Cudowne ćwiczenie na pośladki :)

Udzielajcie się :)




Czekam na wasze opinie na temat mego bloga.
Może powinnam coś w nim zmienić, pewien temat was nurtuje i mogłabym wam pomóc?
Macie jakieś pytania? A może chcecie się czegoś o mnie dowiedzieć?
Piszcie. Udzielajcie się. :)

Coś na temat seksu...



Według naukowców pary, które uprawiają seks trzy lub więcej razy w tygodniu, wyglądają o 10 lat młodziej - i tak się czują.
Aktywność w czasie zbliżenia powoduje zwiększone spalanie kalorii. Długotrwały seks ze zmianami pozycji oznacza spalenie około 600 kcal, a więc tyle co godzinna jazda rowerem w terenie albo wspinaczka. Już jeden pocałunek oznacza utratę 12 kalorii, zaś kwadrans pieszczot to 70 kcal. Dzięki samemu stosunkowi możemy spalić od 200 do 400 kcal. 
Podczas miłosnych uniesień tętno podskakuje do 180, krew niesie aż o 40 proc. więcej tlenu. Dzięki radosnemu seksowi mijają bóle głowy, a skóra staje się różowa, gładka, jędrna. 
Pamiętajmy, że  seks poranny działa jak środek pobudzający. Dodaje sił i pewności siebie. Gruczoły wydzielania wewnętrznego produkują naturalny "hormon szczęścia", endorfinę, zwalczającą ból, kojącą stresy. Seks poranny dodaje sił, pewności siebie, łagodzi napięcia psychiczne, zapewnia ostry start do aktywnego, udanego dnia. Wieczorny, wiosenny seks, dla odmiany, wycisza, rozluźnia i usypia równie skutecznie jak tabletka nasenna. Sen po kochaniu się jest głębszy i dłuższy o jedną trzecią niż sen seksualnych abstynentów, zapewnia lepszy wypoczynek.   
Miłosne zmagania pobudzają do aktywności cały organizm, tak jak w czasie intensywnego treningu na siłowni. Udane i urozmaicone życie intymne podnosi wydolność organizmu. Gdy się często kochamy (przynajmniej cztery razy w tygodniu przez pół godziny), mamy więcej energii, sprężyste ruchy i na pewno szybciej dobiegniemy do autobusu niż nasi rówieśnicy, którzy lekceważą seks lub z jakichś niezrozumiałych względów go nie lubią.. 
U mężczyzn w czasie stosunku podnosi się poziom testosteronu (zwanego również hormonem pożądania), który korzystnie wpływa na rozwój kości i mięśni. Co więcej w miłosną, łóżkową walkę ciał są zaangażowane są wszystkie mięśnie. Prosty wydawałoby się pocałunek na przykład angażuje aż 32 mięśnie, a więc żaden masaż ani zalecane przez kosmetyczki ćwiczenia przeciwzmarszczkowe nie są w stanie dorównać mu skutecznością w wygładzaniu twarzy.

 Ile kalorii spalisz i jakie partie wyćwiczysz podczas uniesień:

7-2-160509_L.jpg

 Na stojąco:
Spalane kalorie51 kcal/minute
Pracujące mięśnie:grzbiet i mięśnie nóg




Świeca
79-152606_L.jpg

Spalane kalorie:71 kcal/minutę

Pracujące mięśnie:pośladki, brzuch, plecy, 
ramiona i nogi



9-1-152155_L.jpg

Antylopa
Spalane kalorie:68 kcal/minutę

Pracujące mięśnie:wewnętrzne i zewnętrzne 
mięśnie ud,ramion i pleców


Motywacja.



Musisz sama zadecydować jak twój organizm ma wyglądać :)

Masło z awokado.


Jak obiecałam tak i jest przepis na zdrowe i wasze własne masło z awokado. Mam nadzieje że przekonałam was do tego owocu.



 Składniki:

1 dojrzałe awokado,
sok z limonki,
1 łyżeczka oliwy,

sól,
pieprz
Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ wydrążyć za pomocą dużej łyżki. Awokado, sok z limonki, oliwę oraz przyprawy wrzucić do pojemnika. Całość zmiksować.
Polecam zamiast zwykłego masła
Smacznego :)

Awokado







Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Obecnie z awokado pozyskuje się olej, który być może nie jest popularny w Polsce, ale króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Warto też wiedzieć, że starożytnych Azteków i Inków cieszył się nie tylko wspaniały smak awokado, ale także liczne walory zdrowotne owoca, w tym jego zdolność do leczenia zębów!

Zatroszczmy się o naszych mężczyzn i podajmy im awokado.
Awokado powinno znaleźć się w także jadłospisie każdego mężczyzny. Nie tylko dlatego, że jest uważane za afrodyzjak, ale również z powodu wyjątkowo dużej zawartości cynku.

Regularne dostarczanie organizmowi tego pierwiastka może uchronić panów przed problemami z prostatą. Najpowszechniejszym jest jej przerost. Powiększenie gruczołu to zjawisko naturalne. U mężczyzn w okresie dojrzewania wiąże się z działaniem hormonu płciowego – testosteronu, a dokładniej jego pochodnej, czyli dihydrotestosteronu.

Co ma w sobie dobrego
Mówi się, że ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają awokado i na tych, którzy go nie znoszą. Na pewno jednak wszyscy powinni wiedzieć, jak dobroczynne działanie może na nas wywierać spożywanie awokado. Dzięki swojemu treściwemu "ciału" w awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Awokado to zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.



Breakfast

Śniadanie to najważniejsze z posiłków w ciągu dnia. Nie powinnyśmy zapominać o nim i właśnie wcześnie zjeść najwięcej kalorii by mieć siłę na resztę dnia.



Osoby odchudzające się bardzo często pomijają śniadanie, myśląc, że im się to "opłaci" - kalorie zaoszczędzone rano będzie sobie można "nadrobić" przy obiedzie lub w ogóle odjąć od całodziennego bilansu energetycznego. Niestety, ta strategia prowadzi donikąd: już w połowie dnia będziemy bardzo osłabieni, nasza koncentracja i wydajność będzie mocno szwankować, pojawią się obsesyjne myśli na temat batoników i pączków (niski poziom glukozy we krwi sprawia, że nasz mózg "szaleje", a samopoczucie jest fatalne), a podczas pierwszego po wielogodzinnej głodówce posiłku rzucimy się na jedzenie. 

Chce ^.^



Zakupiłam dopiero pierwszą parę. Jestem wielce zadowolona nie krępują ruchów i dodatkowo są bardzo stylowe. Zapewne na jednych się nie skończy :P A wy posiadacie jakieś w swojej kolekcji?

Light.




Zapewne nie jedna z nas sięgała po produkty light z myślą iż są zdrowsze i bardziej "odchudzone" Nie zawsze jednak tak jest. Producenci jedynie chcą podwójnie zarobić. Te jogurty 0% tłuszczu, napoje "bez cukru", "lekki" majonez czy odchudzające herbatki - ani trochę nie odchudzają
Co to jest to light?

Z definicji produkty oznaczone etykietką LIGHT powinny być "lekkie", czyli zawierać mniej kalorii, tłuszczu lub węglowodanów. Dopiero od niedawna Parlament Europejski wydał rozporządzenie (WE 1924/2006) mówiące, że o "żywności o zmniejszonej wartości energetycznej" mówimy wtedy, kiedy "wartość energetyczna jest zmniejszona o przynajmniej 30%". Taki produkt może być określany jako "light". Niestety rozporządzenie nie mówi nic o nazwach typu: fitness, fit, slim, dietetyczne. A te są stosowane przez producentów żywności dosyć swobodnie.

 Jak sprawia się że produkty stają się light?

Aby osiągnąć zmniejszoną zawartość "tuczących" składników, producenci muszą zastąpić je innymi substancjami - często są to sztuczne dodatki, zachowujące odpowiednie właściwości sensoryczne produktów. Zamiennikami są substancje nieprzyswajalne przez organizm, wtedy nie dostarczają żadnych kalorii, ale i nie wpływają zbyt korzystnie na nasze zdrowie.
Im bardziej "odchudzony" i przetworzony produkt, tym niższa będzie jego wartość odżywcza. Teoria "coś za coś" posuwa się o wiele dalej, gdyż często obniżenie zawartości jednych składników wysokokalorycznych idzie w parze ze zwiększeniem udziału innych, np. majonez "lekki" ma może i mniej tłuszczu, ale za to więcej skrobi i zagęszczaczy. W tym wypadku jedne kalorie zastępują inne. Paradoksalnie produkty z etykietką LIGHT mogą mieć czasem nawet więcej kalorii niż te "normalne"
Dla kogo produkty light?
Niektóre osoby niestety wpadają w pułapkę "lekkich" produktów. Bo skoro mają mniej kalorii, to przecież można zjeść ich więcej i nie przytyć. Takie mylne rozumowanie zamiast do odchudzania doprowadza do przybywania na wadze. Warto pamiętać, że żywność "light" powstała z myślą o diabetykach, osobach otyłych i mających problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Brak odpowiednich regulacji w tym temacie spowodował, że moda na "lekką" żywność ogarnęła również osoby, które nie powinny jej spożywać, gdyż mogą pozbawić się w ten sposób cennych wartości odżywczych.
Uważnie czytajcie etykiety i opakowania bo właśnie tam wszystko czarno na białym jest wypisane. Producenci nie mogą ukrywać przed nami tego co występuje w każdym produkcie.Więc nie panikujcie :)