piątek, 11 kwietnia 2014

Przepis na dietetyczny obiad

Jeśli już się głodzisz by pięknie wyglądać na sylwestra i zmieścić się w kupioną już dawno o dwa numery za małą sukienkę to nie rób tego. Jedz rozsądnie zdrowe rzeczy. Np takiego pysznego łososia w pomidorach który zaledwie ma 279 kcal.




Składniki:
140g filetu z łososia
10 pomidorków małych(mogą być też duże)
olej rzepakowy bądż oliwa z oliwek
rukola i roszponka
Potrawa prosta ale jak pyszna.
Przygotowanie.
Zagrzej piekarnik lub opiekacz do 200 st. C. Naczynie do pieczenia posmaruj bardzo cieniutką warstwą oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. W naczyniu umieść 140-gramowy filet z łososia bez skóry z 10 pomidorami winogronowymi. Zapiekaj przez 15–20 min, aż ryba będzie gotowa. Podawaj z umytą roszponką i rukolą .
Pysznie,zdrowo i dietetycznie. :)

Łosoś

Ta ryba należy do mej ulubionej(po niej jest tuńczyk o którym także w przyszłości małe co nie co opowiem)Jadam ją często mimo iż powiadają iz coraz więcej toksyn ma w sobie. Ryby są jak gąbki wsysają wszystkie toksyny np z wylewających się tankowców. To jednak pomówienia i nie ma co się obawiać.





Ciekawostka na temat tejże ryby:
Łosoś zaliczany jest do drapieżnych ryb morskich, wyróżnia się jego cztery rodzaje: szlachetny, pospolity, europejski, atlantycki. Największe okazy łososia osiągają 150 cm długości i mogą ważyć nawet 50 kg. Najłatwiej spotkać w wodach północnego Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, a także w Morzu Białym, Północnym oraz Bałtyku. Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich. W polskich sklepach najczęściej można spotkać łososia norweskiego (charakterystyczny pomarańczowy kolor nadaje mu pasza, którą jest karmiony) oraz pacyficznego. Łosoś bałtycki jest zagrożony wyginięciem. Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów. Korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu oraz pracę mózgu. Jest ich 3,79g/100g, gdy zalecana dzienna dawka to 1g. Kwasy omega-6 zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie ran. W 100 gramach mieści się aż 4,79g, niemal całe dzienne zapotrzebowanie tj. ok. 5g.

Co w niej dobrego:
Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego oraz serca,wygląd skóry , metabolizm białek i węglowodanów , chroni przed anemią . Dodatkowo obecność witaminy Ai E zapobiega powstawaniu zmarszczek. Jej zawartość w łososiu to 4 mg/100g, czyli zaledwie połowa dawki, którą należy dostarczyć organizmowi w ciągu dnia. Witamina D oraz wapń i fosfor wzmacniają układ kostny. W 100 gramach ryby jest go zaledwie 0,4-1mg, gdy dorosły mężczyzna potrzebuje ok. 18 mg, a kobieta 27mg.Jedna porcja łososia zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze.
Cóż zdrowa z niej rybka :P

Zagrożenie?
Rozwój przemysłu i gospodarki sprawia, że do środowiska naturalnego dostaje się więcej niebezpiecznych dla człowieka metali ciężkich. Kwaśne deszcze trafiają m.in. do zbiorników, gdzie woda jest filtrowana i oczyszczana właśnie przez ryby. Największym płynącym stąd zagrożeniem jest osadzająca w ciele ryby rtęć. Jednak są to wielkości o wiele niższe od maksymalnego dopuszczalnego poziomu. Aby dorosła osoba ważąca ok. 70kg zatruła się rtęcią musiałaby zjeść ok. 50kg ryby. Na ilość jedzonego łososia powinny jednak uważać kobiety w ciąży. Tygodniowa porcja nie powinna przekraczać 100g.
Łosoś to także, zaraz po śledziu i łupaczu, najczęściej uczulająca ryba. Jego białko jest niemal identyczne jak to występujące w mięsie np. w cielęcinie. Dlatego też osoby, które musiały wyeliminować je z diety, powinny unikać również łososia.

Ryba idealna dla cukrzyków

Wartości odżywcze ryby, a przede wszystkim zawarte w niej kwasy omega-3 powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego cukrzyka. Niemal 60 proc. chorych ma zbyt wysoki poziom tłuszczu we krwi. W prawie 80 proc. przypadków wiąże się on z nadmierną produkcją trójglicerydów, czyli organicznych związków chemicznych wchodzących w skład tłuszczów prostych. Zdaniem specjalistów kwasy omega-3 redukują poziom tłuszczu we krwi. Dodatkowo ochraniają i poprawiają funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych.