wtorek, 11 sierpnia 2015

Co jeść w upały?


W końcu przybyło do nas prawdziwe lato. Temperatury powyżej 30 stopni, dużo słońca i ciepło a wręcz gorąco. W taki upał każdy najchętniej ochłodziłby się wskakując do basenu. Jeśli jednak w okolicy nie ma żadnego basenu a do morza daleko z upałem możesz sobie poradzić odpowiednią dietą. Mało soli, mało tłuszczu sporo lekkich dań i.....tu zaskoczenie ciepła herbata.



W trakcie upałów można siedzieć w cieniu, kąpać się czy zraszać wodą lub ewentualnie w ogóle nie wychodzić z domu. Możemy też pomóc naszemu ciału w zachowaniu odpowiedniej temperatury zwracając uwagę na to co jemu i pijemy w trakcie upałów.


JEDZ OWOCE I WARZYWA-ZAMIAST TŁUSTEGO MIĘSA I MAKARONU.

Cytrusy są wychładzające, dobrze również działają polskie sezonowe owoce, najbardziej te fioletowe-jagody czy jeżyny. W nagłej zmianie diety na owocową jest jedna pułapka-można od niej przytyć. Schudniesz przez kilka dni a potem pojawi się efekt jo-jo.


ZAMIAST CIĘŻKIEJ KARKÓWKI CZY STEKU-WRZUĆ NA GRILLA RYBĘ I WARZYWA.


Mięso grillowane bez tacki czy foli, to nic innego jak spalone białko, które uwierzcie ciężko się trawi- a w połączeniu z piwem jak to bywa na polskich grillach napędza jedynie apetyt.
Wszystko jest jednak dla ludzi w odpowiednich ilościach, grilla można robić na zdrowo-kładąc warzywa, ziemniaki, drób oraz ryby jak i owoce.





UCZ SIĘ PIĆ GORĄCĄ HERBATĘ W UPAŁY.

W krajach arabskich, których mieszkańcy żyją od wieków na pustyniach pije się gorącą herbatę z cukrem. Ciepłe płyny zatrzymują wodę w organizmie i gaszą pragnienie. Dodatkowo organizm otrzymuje sygnał, że powinien zacząć się pocić ażeby pozbyć się niepotrzebnego ciepła. Należy pić dużo wody jednakże nie źródlanej gdyż jedynie wypłukuje nasz organizm z wszelkich dóbr.

Latem odczuwamy mniejszą ochotę na tłuste i ciężkie posiłki. W trakcie upałów mamy zmniejszony metabolizm, spada nam przemiana materii i gorzej się nam trawi.


NIE TRZEBA ODMAWIAĆ SOBIE LODÓW, ALE POSTAW NA SORBETY.


Jedzenie lodów latem może powodować ból gardła szczególnie u osób z niższą odpornością. Jeśli już sięgamy po lody to lepiej sięgnąć po sorbety, na bazie owoców. Lody które są na bazie owoców są niepotrzebnym obciążeniem dla naszego organizmu.



Przepis na domowy sorbet cytrynowy.



Składniki na 6 porcji:
*skórka z 1 całej cytryny drobno skrojona
* 1 szklanka wody
* 1/2 szklanka cukru
* 1/2 szklanka soku z cytryny
* 1/2 szklanka wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie: 15 minut+ gotowanie 5 minut+ 6 godzin mrożenia.



W rondelku wymieszać pokrojoną skórkę z cytryny z 1 szklanką wody z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i postawić do wystygnięcia. W dzbanku czy misce wymieszać syrop cytrynowy ze skórką, z sokiem z cytryny i wodą mineralną. Wlać powstała masę do wysokiego pojemnika, zamrażać przez 1,5 godziny po czym wyjąć z zamrażalnika i wymieszać trzepaczką. Włożyć  z powrotem do  zamrażalnika i wymieszać mniej więcej raz na godzinę przez ok. 4 godziny. Im więcej razy lody będą mieszane tym więcej będzie w nich powietrza, w rezultacie będą lżejsze.


CZAS NA CHŁODNIK!! 


Warto uśmiechnąć się do zup na zimno. Potrawy na bazie kefiru czy maślanki cudownie wychładzają organizm. Warto stosować różne koktajle, chłodne zupy bo to dodatek wody a wiadomo że tracimy jej w upały bardzo dużo.


W UPAŁY TRACIMY SÓD-PIJ WODĘ Z DUŻĄ JEGO ZAWARTOŚCIĄ.


Latem dużo się pocimy toteż wraz z potem tracimy sód z naszego organizmu i wcale aby uzupełnić jego zapas nie musimy pić wody z solą czy przesalać wręcz potrawy. Wystarczy wybrać wodę z większą zawartością sodu.

A jakie Wy radzicie sobie z tak wielkimi upałami??