sobota, 4 października 2014

Co zrobić by pokochać warzywa?




Cały świat oszalał na punkcie zdrowej diety. Mam nadzieje że i Wy także.
Jednakże my musimy i czerpać przyjemność z życia.

Dziś przedstawię wam jak wdrążyć do posiłków więcej warzyw nie rezygnując z tego co uwielbiacie jeść.
Możecie je i dodać do lodów.


Pieczone warzywa, dajmy na to cukinia.

Pokrój ją cieniutko, przypraw rozmarynem, bazylią, odrobiną soli (morskiej), pieprzu i sera po czym skrop ja oliwą z oliwek. Wrzuć je do piekarnika na kilkanaście minut.
Tą przekąskę możesz jeść i jeść bez wyrzutów sumienia/.

Jajka i warzywa?

Uwielbiam chociażby zjeść jajecznice z pomidorami czy świeżym szczypiorkiem .
Ale możesz także zrobić omlet z dodatkiem rzodkiewki, szpinaku i pomidorów. Takie śniadanie doda Ci wiele energii.



Również alternatywą jest smoothie. Szczerze ja nie jestem fanka tych warzywno-owocowych czy warzywnych. Po prostu mnie nie smakują. Jednakże gdy wy lubicie takie połączenie to idealną mieszanka na energie na cały dzień będzie jarmuż+ szpinak+ botwinka + szpinak+ mleko migdałowe+ jagody/borówki+ maliny.



Bardziej zjadłabym muffinke. Domowej roboty na masełku a nie tłustej margarynie, zamiast orzechów które spożywane w dużej ilości są bardzo kaloryczne dodajcie suszone owoce. Zrezygnuj z czekolady, zastąp ją kakao bądź ekstraktem waniliowym+ banany które wciskam wszędzie gdzie to możliwe.

Jadłyście może zupę krem? Zblendowane warzywa które gotujemy niczym na zupę. Uwielbiam taki posiłek. Od dawna chodzi za mną krem z pieczarek czy chociażby z brokułu. Pychotka.

Dodaj warzywa do prze siebie zrobionego sosu. Ja rozumiem że lepiej wysypać z paczki, rozrobić z wodą i sos zrobiony aczkolwiek daniu dodamy charakteru właśnie dzięki sosu. Polecam do sosu pomidorowego  do makaronu dodać odrobinę brokuła, szpinaku po czym na koniec zamiast sera zarzucić makaron rukolą.
Twój posiłek będzie zdrowszy i nabierze innego pyszniejszego smaku.

Która z nas kobiet nie lubi lodów. To właśnie po nie sięgamy najczęściej gdy rzuci nas chłopak lub gdy dopada nas jesienna depresja. Mam dla was dobrą wiadomość lody mogą być i zdrowe. Jeden warunek-własnoręcznie zrobione. Polecam te z bananów-łatwe i smaczne. Ale jeden haczyk, przed zblendowaniem bananów dodaj garść szpinaku i borówek. Sądzisz że to nie pasuje do siebie? Wręcz odwrotnie. Do tego nabierze nowego koloru-zielonego.

Uwielbiam także skroić surowe warzywa w długie grubsze paski takie jak marchewka, ogórek, seler włoski, kalarepę a do tego zrobić pyszny dip.

Dip tzatziki:

Tarkujemy na dużych oczkach ogórka którego solimy i odstawiamy na 30 minut. Łączymy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego+ ząbkiem czosnku i kolorowym pieprzem. Najlepiej na troszkę odstawić by sie "przegryzł"






Kolejny dip to oliwkowy:

Garść zielonych oliwek,  dwie łyżki oliwy z oliwek, świeża bazylia, 1/2 czosnku plus do tego dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki blendujemy i chłodzimy przed podaniem.

Takie dipy+ świeże, surowe warzywa to świetna przekąska na nocny seans filmowy w czterech katach.



Mam nadzieje że moje pomysły na dodanie warzyw do naszego życia spodobał się wam i choć z jednego pomysłu skorzystacie.

Pozdrawiam i do napisania.