wtorek, 28 kwietnia 2015

Przepis na własne zdrowe chipsy


tumblr_lhlbdvfhDm1qd45ayo1_500.jpgChipsy z warzyw.
Składniki:
- zależnie od gustu do przygotowania chipsów można wykorzystać buraki, słodkie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler
- oliwa 
- sól morska 
- zioła np. rozmaryn
Warzywa kroimy bardzo cienko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy solą i drobno posiekanym rozmarynem.
Pieczemy w 170 stopniach, aż zrobią się złociste na środkach. Studzimy na kratce.
 Podawać od razu po zrobieniu, są najsmaczniejsze. Chrupcie, ile chcecie!

Chipsy z owoców.
Składniki:
tumblr_mb48k7m06T1qdei8m.jpg
2 sztuka jabłka
3 sztuka gruszka
1/2 łyżeczka cynamon
1/2 łyżeczka cukier z wanilią
Owoce umyć i osuszyć. Z owoców wyciąć ogryzki. Jabłka i gruszki pokroić na cienkie około 2 mm plasterki.
Plasterki posypać cynamonem i cukrem.
Ułożyć w suszarce do grzybów i warzyw lub w piekarniku na papierze do pieczenia i suszyć w temp.100 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości.
Gotowe chipsy przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.

Są tak proste i szybkie w zrobieniu a o stokroć lepsze aniżeli te gotowe w paczkach.
Smacznego :)

Dżem,konfitura a może marmolada?

tumblr_mm5byhsyIR1r4p2epo2_1280.jpg

Ile jest dżemu  w dżemie? Zastanawiałaś się kiedyś nad tym? A może konfitury czy marmolady? Co najczęściej wybierasz?   Co wybrać, kiedy staniemy przed sklepowym regałem z przetworami owocowymi? Jakich informacji szukać na etykiecie?

Marmolada.
 
 Przegląd rynku przetwórstwa owocowego zaczniemy od marmolady, po którą Polacy sięgają najczęściej przed „tłustym czwartkiem”. W zależności od zawartości owoców rozróżnia się w tej grupie: marmolady twarde (sporządzone z minimum 110 g owoców na 100 g produktu) oraz marmolady miękkie (sporządzone z minimum 80 g owoców na 100 g produktu). Wyjątkiem są marmolady z owoców cytrusowych, dla których minimalny próg owoców to 20 g owoców na 100 g produktu. Marmolady, ze względu na swoją konsystencję, świetnie nadają się do wypieków.

images.jpeg

Dżemy
Dżemy rozpoznamy po zżelowanej masie, w której zawieszone są owoce: rozdrobnione lub w cząstkach. Dżem wytwarzany jest z owoców, pulpy lub przecieru, z jednego lub więcej gatunków owoców.
Dla większości dżemów ilość pulpy lub przecieru wymagana do wytworzenia 100 g wyrobu gotowego wynosi nie mniej niż 35 g. Dżem ekstra natomiast wytwarzany jest z owoców w proporcji min. 45g/100g.
Inne wymagania ustawodawca zawarł np. dla dżemów z czerwonych i czarnych porzeczek, owoców jarzębiny, rokitnika, dzikiej róży czy pigwy (dla dżemu: min. 25g/100g; dla dżemu ekstra: min. 35g/100g).
My polacy jak wykazują badania najczęściej właśnie sięgamy po dżemy i to niskosłodzone.zdecydecydowanie  truskawkowe.Jednak co na zdrowie  coraz częściej zwracamy uwagę na zawartość owoców, cukru oraz stosowane w produktach konserwanty.
homemade-marmalade.jpg

Konfitury

 Konfitury  to najszlachetniejsze przetwory o odpowiednio gęstej, lecz niezżelowanej konsystencji (minimalna ilość owoców wymaganych do wytworzenia 100 g konfitury to 50g/100 g oraz 60g/100g w przypadku konfitury ekstra).

Zazwyczaj kojarzą nam się z przetworami mam i babć, kiedy wydobyte chłodną porą z zakamarków domowej spiżarni umilają nam rodzinne wieczory przy kubku herbaty.

A Ty co wybierasz?

Wąska talia?


Wąska talia to marzenie nie jednej kobiety. Jednakże osiągniecie idealnego brzucha nie jest prosta. Ćwiczysz oraz biegasz co dzień a centymetrów przybywa? To możliwe.



Ćwiczenia, bieganie, joga, brzuszki- możesz poświęcić całe życie na różne formy treningu aby być bliżej płaskiego brzucha czy może kaloryfera a tu tylko przybywa centymetrów w tali. Co powinnaś robić aby tłuszczu ubywało?
Najlepsze efekty w walce z tłuszczem w okolicach pępka odniesiesz jeśli wybierzesz trening siłowy. Omijając szerokim łukiem siłownie a wybierając ćwiczenia cardio jedynie przytyjesz w okolicach pępka.
Tu nie chodzi tylko o wygląd bo im więcej fałdek tym większe prawdopodobieństwo ,że zaczniesz zmagasz się z nadciśnieniem tętniczym czy cukrzyca.

20 minutowy trening siłowy wykonywany co dzień pozwoli uniknąć tłuszczu w centralnej części ciała. Siedzący tryb życia i jedynie trening cardio tego nie zrobi.

Trening siłowy owszem pomaga ale idealnym połączeniem jest trening cardio i słowy. Taki zestaw najlepiej radzi sobie ze zmniejszeniem zapasów tłuszczu a jednocześnie zwiększeniem albo utrzymaniem masy mięśniowej.
Wykonywanie ćwiczeń z ciężarkami buduje masę mięśniową i zmniejsza poziom tłuszczu w całym ciele dzięki czemu metabolizm jest na maxa podkręcony, a to znowu skutkuje mniejszymi zapasami tłuszczu a okolicach talii.

Teraz już wiesz jak uniknąć narastającej oponki.
Na pewno brzuszki Ci w tym nie pomogą.