środa, 21 maja 2014

Warzywa bogate w białko.


Warzywa na ogół nie są dobrym przykładem produktu który zawiera dużą ilość białka. Jednakże ja wam przedstawię 5 znane nam jak i może lubiane(a może i nie) warzywa które mogą  zafundować nam duży zastrzyk wartościowych aminokwasów.
Najbardziej białka potrzebują osoby które niewątpliwie uprawiają sport bądź wykonują ciężką prace fizyczną. To własnie dzięki białku nasze mięśnie mogą wzmacniać się jak i odbudowywać.
Jednakże białka zawarte w poniższych wymienionych warzywach nie zawierają wszystkich potrzebnych nam aminokwasów. Trzeba także jeść produkty z pełnego ziarna, drobiu,ryb oraz nabiału.


A więc zobaczmy jakie warzywa mogą "pochwalić" się dużą zawartością białka.


1.Fasola i groszek
Każde pół szklanki fasoli zawiera 4,5 grama białka, a groszku – 3,5 grama, dlatego nie wahaj się wykorzystywać tych warzyw w codziennym gotowaniu. Zupa-krem z groszku która jest wyborna, sałatka? Eksperymentuj z fasolą i groszkiem na zdrowie!

2.Pieczone ziemniaki
Kolejne zaskakujące źródło białka? Ziemniaki! Średniej wielkości ziemniak ma w sobie 3 gramy białka. Potrzebujesz pomysłu na podrasowanie tradycyjnych, pieczonych ziemniaków? Nadziewane kozim serem, szpinakiem i zapieczone w piekarniku to idealna kompozycja smakowa.
3. Szpinak.
W pozycji drugiej wspominam o szpinaku a on także posiada w sobie duża ilość białka. Posiada w sobie aż 3g białka w połowie szklanki szpinaku. Dodaj go do ulubionego smoothie a zyskasz nie tylko na wartości odżywczej a i na pięknym zielonym kolorze.
4. Brokuły.
Jak się okazuje, brokuły to nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale i białka – pół szklanki tego warzywa dostarczy nam 2,6 grama błonnika i 2 gramy protein. A najlepsze jest to, że możesz je gotować na parze, smażyć, a nawet jeść na surowo.