piątek, 13 marca 2015

Co z banana?


Masz ochotę na pyszne ciasteczka owsiane, czy może batonik? A może na coś innego? Oto przepisy z wykorzystaniem banana na coś słodkiego :)



Banan to świetny sposób na szybką przekąskę. Gdy wiem że spędzę dużo czasu poza domem i nie będę miała czasu zjeść czegoś pożywnego sięgam wtedy po banana. Stanowi cenne źródło potasu, kwasu foliowego, magnezu, błonnika oraz witaminy C.

Jeden średni owoc zawiera ok. 100 kcal, skoro jednak dostarcza tylu cennych składników odżywczych to nie będziemy z niego rezygnować-banany jeść wato. Pamiętaj jednak o umiarze.

Zaopatrz się w banany. Nawet w te sczerniałe. Ciemna skórka wcale nie oznacza, że owoc nie nadaje się do spożycia.


Bananowo-orzechowe batoniki

Owe batoniki nie zawierają cukru, oleju ani nawet produktów pochodzenia zwierzęcego. Idealne więc są dla wegan.

Składniki:
* 3 filiżanki płatków owsianych
* 1,5 filiżanki bardzo dojrzałych zgniecionych bananów
* 1/2 filiżanki orzechów włoskich
* 1/4 filiżanki zmielonego siemienia lnianego
* 1/2 filiżanki wody
* 1/2 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarniki do 180 stopni. W misce wymieszaj rozgniecione banany z siemieniem lnianym, wodę z solą. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Przełóż masę na płytką blachę do pieczenia wysmarowaną olejem kokosowym. Poodciskaj ciasto palcami. Piecz od 25-30 minut. Wyciągnij i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.

Śniadaniowe ciasteczka owsiane z rodzynkami.

Te pyszne ciasteczka nie zawierają cukru, za to zawierają składniki, które dodadzą Ci energii z samego rana, dlatego też jest to idealna propozycja na śniadanie, na drugie śniadanie, przekąskę czy deser.

Składniki:
* 1/2 filiżanki płatków owsianych
* dojrzały banan, rozgnieciony
* 1/4 filiżanki masła orzechowego
* 3 łyżki rodzynek
* szczypta cynamonu
* 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
* szczypta soli
* stewia

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj banana z masłem orzechowym, następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Uformuj ciasteczka i piecz przez 14 minut.


Oto dwa z wielu innych przepisów z wykorzystaniem banana. :)