środa, 17 grudnia 2014

Święta bożonarodzeniowe w wersji light




Otóż święta zbliżają się już coraz to bardziej. Zapewne głowicie się już co tu przygotować na świąteczny stół. 12 tradycyjnych potraw? Ciężkie,tuczące i pełne kalorii potrawy....
Nie trzeba z nich rezygnować a jedynie pozmieniać parę kroków ich przygotowania. Pomogę wam w tym choć odrobinkę. By święta te były smaczne,zdrowe i lekkie. Abyście szybko mogły wrócić do ćwiczeń po tym błogi jakże stanie. 

1.Karp
Czy jest w ogóle jakaś rodzina która nie przygotowuje karpia na Wigilie? Zapewne nie. To ryba którą je się tylko w ten jeden magiczny dzień w roku.
Jednak smażony karp to jedna wielka bomba kaloryczna. Nie trzeba jednakże rezygnować z tej pysznej rybki.Zamiast smażonego na głębokim oleju proponuje upiec ją w foli bądź zrobić pyszne pulpeciki.
Karpia w folii przygotujesz bez trudu. Wystarczy, że zawiniesz w folię aluminiową skropione oliwą i doprawione filety z karpia i będziesz je piec przez ok. 45 minut.  Smak ryby wzbogacą zioła: kolendra, imbir oraz czosnek.
A oto podaje znaleziony przeze mnie przepis na pyszne kotlety karpiowe.

Składniki. 
- 500 g filetów karpia 
- czerstwa kajzerka
- ząbek czosnku 
- płaska łyżeczka skórki z cytryny 
- 1 jajo 
- łyżka kaszy manny 
- tymianek , sól, pieprz 
- 15 g żelatyny (5 łyżeczek) 
- 2,5 l wywaru z włoszczyzny.


Sposób przygotowania:
Zmiel rybę wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajo, kaszę mannę, sól, pieprz i zioła. Dobrze wymieszaj. Uformuj kuleczki i gotuj w wywarze 1,5 l. Wyłóż na półmisek, ozdób kuleczki marchewką, pietruszką, natką pietruszki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, namocz, później 3 szklanki wywaru wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, ogrzej do całkowitego rozpuszczenia, ostudź i zalej przygotowane pulpeciki.
Pysznie i zdrowo.

2. Ryba po grecku.
Pyszna delikatna rybka,cudowny farsz z marchewki..paluszki lizać.
Jak przygotować właśnie lekką rybę po grecku?
Lekka ryba po grecku:
- użyj chudej ryby ugotowanej na parze, upieczonej lub grillowanej
- po podsmażenia cebulki i marchwi użyj około łyżeczki oliwy z oliwek
- smak potrawy wzbogaci ziele angielskie i liść laurowy

3. Sałatka warzywna.
Jej nie może zabraknąć w Wigilię.Pełna warzyw wydaje się być zdrowa.
Owszem jeśli zamienisz pewne produkty w niej użyte.
Majonez. Bomba kaloryczna. Zastąp go lekkim jogurtem naturalnym i dodaj niewielką ilość musztardy. To zaostrzy smak warzyw.

4.Makowiec.
To tradycyjne ciasto. Robione od setek lat przez nasze babcie. Kto nie przepada za jego smakiem?
Alternatywą dla niego jest biszkopt makowy, który możemy wzbogacić owocową galaretką czy też lukrem przygotowanym na bazie słodzika.

Składniki:
- 4 jajka 
- 120 g cukru 
- 80 g maku 
- 50 g mąki 
- 40 g skórki pomarańczowej
- 40 g orzechów włoskich 
- tłuszcz do formy 
- 500 g owoców z kompotu, gruszki, ananas lub mrożone truskawki 
- galaretka owocowa

Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem, ogrzewać, aż zmięknie. Przecedzić i osączyć. Zmielić w maszynce. Orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokroić. Białka oddzielić od żółtek, ubić piankę, dodać cukier. Do piany dodać żółtka, mąkę, mak, orzechy i skórkę. Wymieszać delikatnie i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzone ciasto nasączyć syropem owocowym (lub innym), ułożyć owoce, zalać tężejąca galaretką. Ewentualnie lukrem.



5. Śledzie.
Sama osobiście nie przepadam za nimi. Cóż każdy ma inny smak. Ale to także ważna potrawa na stole wigilijnym którego nie może zabraknąć.
Zwykle podajemy je w ciężkiej śmietanie czy w oleju.
Jednakże można je przygotować w zalewie octowej-aromatycznej dzięki wielu przyprawom.

6. Sernik
Bardzo szybkie i łatwe ciasto a do tego dietetyczne.
Sekret tkwi w użyciu słodzika i dobrej jakości twarogu ale chudego. Sama uwielbiam owe ciasto.
Mimo swej prostoty jest bardzo pyszne.


Składniki:
- 1/2 kg chudego twarogu
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 jajka
- 5 łyżek słodzika do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli


Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć ze słodzikiem, solą i cukrem waniliowym aż masa będzie puszysta. Dodać zmielony twaróg, dodać budyń. Wymieszać. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć połowę masy. Na masie serowej ułożyć odsączone brzoskwinie oprószone mąką. Wyłożyć resztę masy. Piec ok. godziny w temp.. 180 st. C.

A na koniec podam wam parę praktycznych rad na święta dzięki którym uratujesz swe biodra przed powiększeniem.



- nie odsmażaj pierogów
- w potrawach zmniejsz ilość bakalii, miodu, cukru
- dania zimne doprawiają oliwą z oliwekczy olejem rzepakowym, winogronowym lub słonecznikowym - obniżają poziom cholesterolu
- foremki i naczynia do pieczenia wykładaj papierem do pieczenia zamiast smarować je tłuszczem
- zrezygnuj z polew czekoladowych na rzecz posypywania ciast cukrem pudrem
- nie doprawiaj bigosu czy kapusty z grzybami zasmażką
- staraj się nie dosładzać kompotu (z suszu) cukrem - owoce są wystarczającą słodkie
- tłuste mięsa wieprzowe zastąp indykiem
- unikaj panierowania - panierka nie dodaje smaku, a jedynie jest gąbką dla tłuszczu

A jakie są wasze świąteczne grzeszki? Za czym przepadacie najbardziej. Ja nie ukrywam że za pierogami mojej babci- z kapustą i grzybami oraz za karpiem w miodzie z migdałami. Wyborne :)