sobota, 9 kwietnia 2016

Bataty- warto je jeść?



Czy zadawałaś sobie może pytanie- czy bataty są zdrowsze od zwyczajnych ziemniaków?
Jeśli tak to w dzisiejszym poście przedstawię Wam cudowne właściwości batata.





Bataty pochodzą z USA i wielce różnią się od naszych "europejskich ziemniaków".
Nie tylko z wyglądu- bataty są pomarańczowe oraz są innego kształtu, owe warzywo jest inne ale również bataty zawierają w sobie więcej witamin, cennych minerałów oraz błonnika. Te warzywa- ze względu na kolor- posiadają w sobie wiele beta-karotenu, magnezu, manganu, witaminy A,C,B6 oraz wapnia. Dania z udziałem batatów są mniej kaloryczne, są bogate w naturalne cukry przez co obniża naszą ochotę na słodycze dostarczając organizmowi mnóstwo energii.
Bataty są idealne dla diabetyków- nie podnoszą poziomu glukozy we krwi a przy tym poprawiają wrażliwość na insulinę.

Bataty można tak jak ziemniaki grillując, piec, gotując nawet ze skórką. Batat sprawdzi się w kremowych zupach ale również w owocowych koktajlach gdyż dzięki słodkiemu smakowi świetnie komponuje się z mlekiem, bananami i cynamonem. Bataty możesz również wykorzystać do mocno czekoladowego brownie które w sobie nie będzie posiadało ani trochę białego cukru.

Batat to bardzo uniwersalne warzywo.
Znacie, lubicie??