poniedziałek, 13 czerwca 2016

Niezastąpione awokado.



Zapewne słyszałaś że awokado jest tłuste i kaloryczne dlatego boisz się po nie sięgnąć.
Wszystko jest prawdą, średniej wielkości owoc ma ok. 300 kalorii. Nie jest to jednak powód dla którego masz rezygnować z tego cudownego owocu. Awokado może i jest tłuste ale pomoże Ci zredukować masę ciała.




Awokado zawiera prawie wszystkie rodzaje witamin: A,C, E, K oraz witaminy z grupy B6.Jest to więc pełna dawka wartości odżywczych. Oprócz tego, w jednym kawałku tego owocu jest aż 975 g potasu oraz ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i pantotenowy.
Zawarte w nim fitosterole pomagają zmniejszyć stany zapalne (związane z bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę). Podsumowując - ten rodzaj tluszczów może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi, co z kolei wiąże się z utratą masy ciała i zwiększeniem poziomu energii.

Kwas foliowy, którego w awokado jest bardzo dużo, chroni przed chorobami serca. Jest to ważna wartość odżywcza szczególnie dla kobiet, które są w ciąży. Witamina E również odpowiada za zdrowie naszego serca, ale również pomaga spalać nadmiar tłuszczu. Mimo, że awokado jest dość miękkie, zawiera dużo błonnika, który poprawia naszą przemianę materii, reguluje poziom złego cholesterolu oraz sprawia, że na dłużej czujemy się najedzeni. Dodawaj połowę owocu do sałatek - będziesz zdrowsza, piekniejsza (bo tłuszcze zawarte w awokado doskonale wpływają na stan skóry i włosów) pełna energii, a walka z dodatkowymi centymetrami w talii będzie skuteczniejsza. Ekstra dodatkiem będą także nasiona chia lub siemię lniane.

*Awokado powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej do czasu aż nie dojrzeje. Później należy je schować do lodówki. Dodatkowo powinno się znajdować w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie dochodziło do żadnych nieporządnych reakcji z tlenem.