czwartek, 3 kwietnia 2014

Mrożonki.



Sezon na mrożonki to przede wszystkim zima i wczesna wiosna. Zeszłoroczne warzywa i owoce są już wtedy mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma; brakuje też wielu dodatków do potraw. Mrożonki warto jeść przez cały rok, bo są zdrowe i coraz bardziej różnorodne.
Zamrażanie to najlepsza forma przechowywania żywności, ponieważ mrożonki tracą kilkakrotnie mniej witamin A, C, witamin z grupy B niż podczas przechowywania owoców i warzyw, gdzie zastosowano inną metodę. Na przykład straty witaminy C podczas zamrażania i przechowywania w niskich temperaturach nie przekraczają 20%, a przy tradycyjnym przechowywaniu, np. w piwnicy, zanika niemal cała witamina C, 5-30% witaminy A. Dla porównania, kompoty i dżemy są uboższe o 35% tej witaminy, warzywa suszone o ok. 50% a syropy aż o 75%. Dodatkowo produkty mrożone zachowują aromat i smak. Bardzo dużą zaletą mrożonek jest brak jakichkolwiek konserwantów. Cukrzenie, solenie, marynowanie też konserwuje żywność, ale powoduje większe straty i zmianę smaku przez wprowadzenie substancji konserwujących. Zamrażanie jest jedyną metodą utrwalania żywności, która nie powoduje utraty walorów smakowych i odżywczych produktów.
Zamrażanie to skomplikowany proces, który poprzedza kilka etapów. Najpierw warzywa i owoce są starannie dobierane pod względem wysokiej jakości. Dzięki temu do produkcji są dopuszczane najlepsze warzywa i owoce. Następnie są one myte, krojone i blanszowanie (jest to proces poprzedzający mrożenie polegający na krótkotrwałym trwającym kilka minut ogrzaniu warzyw w temperaturze 85-100 stopni C. Blanszowanie zatrzymuje działanie enzymów tkankowych zapobiegając zmianom zabarwienia oraz walorów smakowych mrożonych warzyw. Dodatkowo niszczone są mikroorganizmy. Blanszowaniu poddaje się warzywa liściaste, groch, marchew, fasolę, szparagi, kukurydzę, kalafior i brokuły.  Dodatkowo proces ten powoduje, że dania, które przygotowujemy potrzebują mniej czasu na przygotowanie po rozmrożeniu. Na samym końcu warzywa są bardzo szybko zamrażane. Następuje to w specjalnym tunelu mroźniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że warzywa są zamrażane w taki sposób, nie sklejają się one ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i przede wszystkim zachowują swoje właściwości odżywcze.



Dla zachowania wartości odżywczych ważne jest także prawidłowe przechowywanie mrożonek w warunkach domowych i przygotowanie ich do spożycia. Owoce lub warzywa najlepiej od razu po wyjęciu z zamrażalnika gotować lub też rozmrażać  bezpośrednio przed spożyciem i nigdy pod ciepłą wodą. Jeśli żywność nie będzie poddawana obróbce termicznej, lepiej rozmrażać ją w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Bardzo ważne jest, aby po rozmrożeniu - nawet częściowym - ponownie jej nie zamrażać. Może to bowiem spowodować namnażanie niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Na każdej paczce produktu mrożonego takie ostrzeżenie powinno się znaleźć. Podobnie zresztą jak wiele innych informacji, np. jak długo potrawę można przechowywać w zależności od temperatury w zamrażalniku.

A wy lubiecie mrożonki czy może świeże owoce i warzywa?


Działanie ukochanych przysiadów.




Wzięłam się ostro za moje uda i pośladki. Dużo,dużo przysiadów to pomaga :)
A o to dziele się z wami mymi osiągnięciami.
Co o tym myślicie?
Daje rade? :P

Krótko o owocowej diecie



Krótko o owocowej diecie.
Nie powinno się jej stosować! Owoce nie mogą zastąpić zbilansowanych odpowiednio posiłków. Dostarczasz w ten sposób jedynie dużą dawkę kalorii a nie zaspokoisz głodu.
Są za to idealnym uzupełnieniem zdrowej diety.
Pamiętaj owoce to jedynie przekąska nie posiłek.

Jedzenie z puszki.



Puszkowanie to idealna metoda długotrwałej konserwacji,ale ma wady
Podczas sterylizacji takiej puszki dochodzi do rozkładu związków smakowych-dodają więcej soli do smaku, witamin jak i antyoksydantów. Jedzenie z konserw dostarcza pokażną dawkę sodu-nadmiar w diecie sprzyja nadciśnieniu.
 Jedna najgorsze jest tworzywo z jakiego wykonana jest puszka. Wyściółka wnętrza to żywica epoksydowa która zawiera Bisfend A i S który przenika do żywności i zagraża w ten sposób otyłości,chorobą serca,cukrzycy astmie jak i nowotworą.
Wtsraczy że zjesz zupę z puszki przez 5 dni z rzędu a ilość bifendi wydalana z moczem wzrośnie 20-krotnie.
Dlatego jeśli musisz jedz jedzenie z puszki jedynie okazjonalnie.

Masło vs Margaryna


Spór istnieje od dawna i nie zanosi się na to, żeby dało się go ostatecznie rozstrzygnąć: co jest lepsze - masło czy margaryna. Argumentami przerzucają się zwolennicy obydwu.



Masło

Za. Dostarcza witamin A, D i E, karotenoidów (mają właściwości antyoksydacyjne). Zgodnie z zaleceniami powinny je jeść małe dzieci, w wieku do około trzech lat. Ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w żywności. Wielu zwolenników wybiera je dla smaku.

Przeciw. W jego składzie aż 80 proc. stanowi tłuszcz, w którym większość to nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) - bardzo niekorzystne dla zdrowia, bo przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu. Zgodnie z zaleceniami nie powinniśmy zjadać ich więcej niż 15 g; trzeba jednak pamiętać, że NKT są nie tylko w maśle, ale też np. w mięsie, zwłaszcza wieprzowym, w tłustych serach itd. Masło samo też stanowi źródło cholesterolu (200-300 mg w 100 g). Nie ustępuje oliwie pod względem liczby kalorii. Nie powinno się używać go do smażenia, chyba że dla poprawienia smaku i podgrzewając bardzo krótko, np. w jajecznicy. "Przesmażone" działa rakotwórczo.

Margaryna 

Za. Być może jej główną zaletą i przyczyną popularności jest to, że odmianę tzw. miękką (w plastikowych kubkach) łatwo rozsmarować na kanapce, nawet tuż po wyjęciu z lodówki. Miękka to przede wszystkim tłuszcze nienasycone, nasyconych jest w niej mniej niż w maśle. Zawiera witaminy A i D, często też inne. Warto też poszukać na opakowaniu informacji o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), które przeciwdziałają sklerozie, zatykaniu się żył, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają metabolizm cholesterolu. 

Przeciw. W składzie znaleźć można utwardzane tłuszcze roślinne - ich ocena dla zdrowia zależy w pewnym stopniu od tego, jak były one utwardzane. Jeśli przez uwodornienie (to margaryny w kostkach, twarde, do pieczenia itp., używane np. do przemysłowej produkcji herbatników, słodyczy), lepiej trzymać się od nich z daleka, przede wszystkim ze względu na dużą ilość bardzo niekorzystnych dla zdrowia tzw. kwasów trans. Na minus można margarynom też zapisać to, że dodane do nich witaminy nie są pochodzenia naturalnego, podobnie jak barwniki i aromaty. Miękkich margaryn lepiej nie używać do smażenia.

Sama zadecyduj co wolisz :)
Jem masło jednakże częściej używam awokado.

Idealny zestaw do biegania.





Biegacie?
Jeśli tak jak wam idzie? :)

Omlet z warzywami.



Omlet z warzywami to idealny początek dnia. Badania wykazały ze ilość duża białka o porannych godzinach  znacznie zwiększają uczucie syta przez resztę część dnia.
Jajko kurze to źródło żelaza hemowego-najlepszej formy przyswajalnego żelaza,dostarcza również wielu witami i składników mineralnych.

Przepis na omlet z warzywami:
Składniki:
2 jajka
czerwona papryka
brokuł
kukurydza
łyżka oliwy

Sposób wykonania:
Wbij jajka do miseczki,mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę,brokuła podziel na małe różyczki.
Do jajek dodaj paprykę,brokuła i kukurydze.
Rozgrzej olej na patelni wlej masę i poczekaj aż się zetnie.

Smacznego :)

Trzymajmy formę :)




A o to i ja. :) Tzn dokładniej mój brzuch. Myślicie że jest dobrze?
Czekam na wasze opinie.

Przepis na własne chipsy.



Chipsy z warzyw.
Składniki:
- zależnie od gustu do przygotowania chipsów można wykorzystać buraki, słodkie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler
- oliwa 
- sól morska 
- zioła np. rozmaryn
Warzywa kroimy bardzo cienko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy solą i drobno posiekanym rozmarynem.
Pieczemy w 170 stopniach, aż zrobią się złociste na środkach. Studzimy na kratce.
 Podawać od razu po zrobieniu, są najsmaczniejsze. Chrupcie, ile chcecie!



Chipsy z owoców.
Składniki:

2 sztuka jabłka
3 sztuka gruszka
1/2 łyżeczka cynamon
1/2 łyżeczka cukier z wanilią
Owoce umyć i osuszyć. Z owoców wyciąć ogryzki. Jabłka i gruszki pokroić na cienkie około 2 mm plasterki.
Plasterki posypać cynamonem i cukrem.
Ułożyć w suszarce do grzybów i warzyw lub w piekarniku na papierze do pieczenia i suszyć w temp.100 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości.
Gotowe chipsy przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.

Są tak proste i szybkie w zrobieniu a o stokroć lepsze aniżeli te gotowe w paczkach.
Smacznego :)


Prześwietlamy chipsy



Zapewne nie jedna z was nie wyobraża sobie piątkowego wieczoru przy telewizorze bez kruchych, pysznych chipsów.
Istnieją cudowne zamienniki. Chipsy warzywne czy owocowe które same możecie przygotować ale także zwykły zrobiony z kukurydzy popcorn jest o stokroć lepszy aniżeli to czyste zło w paczce.Jedzenie codzień malutkiej paczuszki chipsów dodajemy do naszej diety uwaga aż 5 litrów oleju rocznie.
Poznajcie całą prawdę o tej ulubionej przekąsce ludzi na całym świecie.


Jedzenie chipsów to nie głownie problemy z  otyłością i chorobami serca. To również nowotwory, nadpobudliwość u dzieci, a także wady rozwojowe płodu w przypadku kobiet, które jadły tą pyszną słoną przekąskę w czasie ciąży.
Można by pomyśleć, że problem nie jest poważny – większość z nas je chipsy raczej okazjonalnie, więc nie powinny nam specjalnie zaszkodzić. Jednakże coraz więcej ludzi sięga po chipsy nie myśląc o tym jak wielce nam szkodzą.
Jak wiele z nas  jedząc chipsy powtarzał sobie, że ten jeden to już ostatni, a potem nie mogłeś się powstrzymać i kończyłeś dojadać całą paczkę? Nie tylko ty jesteś z tym problemem. Chipsy są  stworzone, by uzależniać. Mają wyjątkowo wyrazisty smak, który nie pozwala poprzestać na kilku kęsach. Ich sekretem jest połączenie soli i oleju. Warto zaznaczyć, że jedzenie codziennie jednaj małej paczki chipsów sprawia, że w skali roku dodajemy do naszej diety aż pięć litrów oleju. Po prostu sama w to nie wierze.Co ciekawe, badacze wykazali, że tym, co naprawdę pociąga nas w chipsach, jest… chrupanie. Im głośniej chipsy chrupią, tym większą sprawiają nam satysfakcję. 
Akrylamid to substancja chemiczna powstająca w czasie obróbki termicznej węglowodanów. Łatwo sobie wyobrazić, jak duże ilości akrylamidu powstają w czasie produkcji chipsów, które przecież są bogate w cukry. Udowodniono, że substancja ta ma właściwości rakotwórcze (wpływa głównie na wzrost ryzyka wystąpienia raka przełyku). Oprócz tego akrylamid działa niekorzystnie na układ nerwowy.
Substancje zawarte w słonych przekąskach są szkodliwe nie tylko dla dzieci i dorosłych, ale również dla płodu. Badania wykazują, że jedzenie chipsów w czasie ciąży może być niemal tak samo szkodliwe jak palenie papierosów
Akrylamid uszkadzając układ nerwowy płodu może prowadzić do bardzo poważnych wad rozwojowych. Udowodniono również, że istnieje korelacja między jedzeniem chipsów w ciąży, a niską wagą urodzeniową dziecka, występowaniem wad serca i cukrzycy typu 2.

Owszem uwielbiałam niegdyś chipsy....były moją ulubioną przekąską gdy byłam młodsza. Te chrupanie,pyszny intensywny smak jednakże teraz zamieniłam je na własne chispy warzywne jak i owocowe.
W następnym wpisie podam na nie przepis.

Krótka ciekawostka.



Dobroczynne orzechy a jednak tak kaloryczne.



Orzechy to źródło kwasów tłuszczowych,pomagają one stracić na wadzę. Jednakże są wielce kaloryczne i bardzo łatwo można ich zjeść po prostu za dużo.
Dlatego najlepiej kupuje te w łupinkach, badania wykazały że zjada się je aż o 41% mniej aniżeli te łuskane
Ile kalorii mieści się w 30g orzechów:
Orzech włoski-185 kcal
Orzech laskowy-178 kcal
Migdały-163 kcal

Pistacje-159 kcal.

Zdrowe przekąski.


Jeśli masz wielką ochotę na słodycze a starasz się, próbujesz się odchuchać,zastąp je czymś zdrowym.



Jabłko-oczyszcza nasz organizm z toksyn,pomaga w lepszej przemianie naszej materii organizmowi, zawiera kwasy organiczne czym pobudzają pracę przewodu pokarmowego oraz bogactwo wielu witamin poczynając od A i C kończąc na PP, B1 jak i B2. Jabłko to świetna przekąska zamiast batonika który tak wielce uwielbiasz.




Pestki dyni są również cudowną przekąską która dzięki zawartości cynku hamuje uczucie głodu.


Ale również dobry jest niedoceniany przez nas imbir- zawiera magnez,wapń,potas i fosfor. Właśnie intensywny aromat i smak hamuje apetyt na słodycze, dodatkowo przyśpiesza przemianę materii jak i rozgrzewa w coraz zimniejsze dni :)

A więc od dziś miej przy sobie pyszne jabłuszko, pestki dyni bądź cieniutko starty imbir. Po nich będziesz syta
Smacznego.


Schody zamiast windy.



Czy wiedziałyście że bieganie po schodach to także sport? To tower running.
Zachęcam was do wbiegania jak i chodzenia po schodach. Czy jesteśmy aż tak leniwi by korzystać z wind? Nawet tak prozaiczna czynność pomoże nam w utrzymaniu świetnej formy.
 
To trening uniwersalny - wbieganie po schodach stanowi wszechstronny trening, doceniany zarówno przez amatorów, jak również przez wielu sportowców uprawiających bardzo różne dyscypliny . Podczas takiego rodzaju  biegania spala się dwa razy więcej kalorii niż w czasie klasycznego joggingu. Jest też ekonomiczne czasowo: 20-minutowe bieganie można zastąpić 10 minutami biegu po schodach. Znakomicie rozwija mięśnie, zwłaszcza łydek i ud, ale też brzucha, i zmniejsza cellulit! Jak w przypadku wielu ćwiczeń daj sobie czas.Zacznij klasycznie, od wchodzenia po jednym stopniu. Po 4 - 6 tygodniach, gdy zaadoptujesz do tego wysiłku stawy i serce, spróbuj pokonywać dwa stopnie naraz.

Koktajl- pyszna przekąska



Zapewne każdy z was pił kiedyś koktajl truskawkowy a może waniliowy w wielkim potentacie Fast food-ów. Tak tez je w dzieciństwie uwielbiałam. Ale teraz czuje w nich jedynie cukier...cukier...cukier i chemię.
Wole samodzielnie przyszykowany przez siebie koktajl. Taki domowy ale pyszny,zdrowy z pełną dawką energii.
Szczególnie uwielbiam ten jogurtowy. Jak zapewne wiecie jogurt to świetne źródło wielu składników odżywczych,ale słynie głównie z bakterii probiotycznych które są wielce dobroczynne gdyż zwiększają odporność naszego organizmu..
Mówię to głównie o czystym naturalnym jogurcie...cóż dodając owoce świeże można zrobić samemu pyszny jogurt owocowy.
Ale wracając do koktajlu
Polecam najbardziej ten owocowo-jogurtowy z bananem i brzoskwinią.
Brzoskwinia dostarcza beta-karoten(tak ten sam co marchewka) czyli poprawia wygląd naszej skóry kochane jak i chroni organizm przed jakimikolwiek zmianami nowotworowymi.
Banan natomiast(pisałam o jego cudownych właściwościach w poprzednim wpisie) jest idealny wręcz dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających jakiś sport gdyż zawiera wchłaniające się szybko cukry proste jak i węglowodany długołańcuchowe które potrzebują więcej czasu by się wchłonąć.


Koktajl jogurtowo-owocowy

Składniki:
Szklanka jogurtu naturalnego
Mały banan
Mała brzoskwinia

Przygotowanie:
Wrzuć do blendera banana oczywiście bez skórki dodaj do tego jogurt i zmiksuj. Obierz brzoskwinie pokrój na drobne kawałki i dodaj do koktajlu. Zmiksuj raz jeszcze na wysokich obrotach przez ok. 5 sekund
 Smacznego :)


Ćwiczenie dnia.




Pozycja wyjściowa: podpór przodem, łokcie pod barkami.
Ruch: wykonaj wznos ugiętej nogi pod kątem prostym na wysokość biodra. Opuszczając staraj się utrzymać napięcie pośladka. Pięta skierowana do góry. Pośladki cały czas napięte.
Ćwiczenie to angażuje mięśnie pośladków jak i nóg

Nike Run. ♥

 


A jakie wy byście wybrały? Nie potrafię im się oprzeć i kupuje już trzecią  parę :)