czwartek, 3 kwietnia 2014

Prześwietlamy chipsy



Zapewne nie jedna z was nie wyobraża sobie piątkowego wieczoru przy telewizorze bez kruchych, pysznych chipsów.
Istnieją cudowne zamienniki. Chipsy warzywne czy owocowe które same możecie przygotować ale także zwykły zrobiony z kukurydzy popcorn jest o stokroć lepszy aniżeli to czyste zło w paczce.Jedzenie codzień malutkiej paczuszki chipsów dodajemy do naszej diety uwaga aż 5 litrów oleju rocznie.
Poznajcie całą prawdę o tej ulubionej przekąsce ludzi na całym świecie.


Jedzenie chipsów to nie głownie problemy z  otyłością i chorobami serca. To również nowotwory, nadpobudliwość u dzieci, a także wady rozwojowe płodu w przypadku kobiet, które jadły tą pyszną słoną przekąskę w czasie ciąży.
Można by pomyśleć, że problem nie jest poważny – większość z nas je chipsy raczej okazjonalnie, więc nie powinny nam specjalnie zaszkodzić. Jednakże coraz więcej ludzi sięga po chipsy nie myśląc o tym jak wielce nam szkodzą.
Jak wiele z nas  jedząc chipsy powtarzał sobie, że ten jeden to już ostatni, a potem nie mogłeś się powstrzymać i kończyłeś dojadać całą paczkę? Nie tylko ty jesteś z tym problemem. Chipsy są  stworzone, by uzależniać. Mają wyjątkowo wyrazisty smak, który nie pozwala poprzestać na kilku kęsach. Ich sekretem jest połączenie soli i oleju. Warto zaznaczyć, że jedzenie codziennie jednaj małej paczki chipsów sprawia, że w skali roku dodajemy do naszej diety aż pięć litrów oleju. Po prostu sama w to nie wierze.Co ciekawe, badacze wykazali, że tym, co naprawdę pociąga nas w chipsach, jest… chrupanie. Im głośniej chipsy chrupią, tym większą sprawiają nam satysfakcję. 
Akrylamid to substancja chemiczna powstająca w czasie obróbki termicznej węglowodanów. Łatwo sobie wyobrazić, jak duże ilości akrylamidu powstają w czasie produkcji chipsów, które przecież są bogate w cukry. Udowodniono, że substancja ta ma właściwości rakotwórcze (wpływa głównie na wzrost ryzyka wystąpienia raka przełyku). Oprócz tego akrylamid działa niekorzystnie na układ nerwowy.
Substancje zawarte w słonych przekąskach są szkodliwe nie tylko dla dzieci i dorosłych, ale również dla płodu. Badania wykazują, że jedzenie chipsów w czasie ciąży może być niemal tak samo szkodliwe jak palenie papierosów
Akrylamid uszkadzając układ nerwowy płodu może prowadzić do bardzo poważnych wad rozwojowych. Udowodniono również, że istnieje korelacja między jedzeniem chipsów w ciąży, a niską wagą urodzeniową dziecka, występowaniem wad serca i cukrzycy typu 2.

Owszem uwielbiałam niegdyś chipsy....były moją ulubioną przekąską gdy byłam młodsza. Te chrupanie,pyszny intensywny smak jednakże teraz zamieniłam je na własne chispy warzywne jak i owocowe.
W następnym wpisie podam na nie przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)