środa, 11 lutego 2015

Prześwietlamy pączka....tłustoczwartkowy specjał.


Jak "głosi" Wikipedia pączek to pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu, oleju lub ceresie, dawniej też na klarowanym maśle.

Kto z nas nie zjada pączka w czwartkowy tłusty dzień jaki obchodzimy co roku? Choć jednego trzeba inaczej przez cały rok nie będzie nam się powodziło. :)
Chyba nie ma takiej osoby. Każdy wie jak kaloryczny i tłusty jest pączek. Ale czy to tylko samo zło?

tumblr_lgq929GHEL1qh82leo1_500_large.jpgW każdym kraju pączek jest inny. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu. Np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. W ten sposób są smażone Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie, znane też w Portugalii jako Bolas de Berlim, Francji Boule de Berlin, a Berliininmunkki w Finlandii. W Rosji ich nazwa пончики - poncziki jest najbardziej zbliżona do stosowanej w Polsce. W Izraelu mamy sufgania (hebrajski: סופגנייה; liczba mnoga, sufganiot: סופגנייות), które są podobne do niemieckiego wariantu oraz ponczkes (פּאָנטשקעס), które wprowadzili polscy Żydzi i są podobne do polskich pączków. A węgierskie farsangi fánk są bez nadzienia, bo podaje się je osobno, obok na talerzu.


W USA mają za to doughnut’sy – też pączki, ale z dziurką w środku. Amerykańskie pączki posypuje się różnymi bakaliami i słodkimi posypkami, nadziewa praktycznie wszystkim co tylko komponuje się ze słodkim ciastem i polewa jedną z dziesiątek smakowych polew.

large.jpgA teraz czas na prześwietlenie naszego polskiego "grubaska". :)

Przeciętny pączek waży ok 100-110g
W pączku jest aż 426 kcal
Białka- 7,2 g
Węglowodany- 64,5 g
tłuszcz- 15,3 g

Na plus w składzie pączka są drożdże w których znajduje się witamina B która ma wielki wpływ na kondycję włosów, paznokci, skóry oraz poprawy koncentracji umysłowej. Jednak to nie jest powód by objadać się pączkami. :)
Nadzienie, jakie zawierają pączki, jest ich najważniejszym elementem - to ono nadaje im smak. Najczęściej sięgamy po powidła lub owocowy dżem, choć równie dobrze ciastka nadziać można budyniowym kremem albo masą czekoladową. Dżemy są źródłem witamin, jakie znajdują się w owocach, z kolei kremy budyniowe ze względu na mleko cechują się zawartością wapnia. Czekolada zaś to nasza dawka magnezu.
Smażenie pączków jednak jest chyba najważniejszym aspektem przygotowania. Tłuszcz musi być mocno rozgrzany dzięki temu smalec czy olej nie wniknie do środka pączka.Należy pamiętać także, by po smażeniu pączki ułożyć na papierowych kuchennych ręcznikach, w które nadmiar tłuszczu będzie mógł wsiąknąć. Smalec posiada dużą zawartość nasyconych  kwasów tłuszczowych przez co trudno go przypalić gdyż ma wysoką temperaturę wrzenia zawiera także dużą zawartość cholesterolu co prowadzi do chorób miażdżycowych. Lepszy w tej sytuacji jest olej roślinny.

Dodatki wykorzystuje się  do nadania smaku i poprawy ogólnego wyglądu pączka. Cukier puder wydaje się słodszy od zwyczajnego cukru kryształu - wynika to z faktu, iż jest on drobno przemielony i z tego powodu szybciej się rozpuszcza. Lukier natomiast jest polewą wykonywaną z cukru pudru. Ma on tę zaletę, że dodatkowo stanowić może spoiwo dla skórki pomarańczowej, płatków migdałowych, kolorowej posypki lub polewy czekoladowej. Taki upiększony pączek nie tylko wygląda ładniej, ale też - uwaga - ma więcej kalorii.

tumblr_lydgn1Pis71r5a9wuo1_1280.jpgPączek jest dosyć kalorycznym przysmakiem, jednak istnieją sposoby, aby zawartość kalorii była nieco niższa. Niewielki pączek ma ok. 290 kcal, 5,3 g białka, tłuszcze stanowią 10,9 g, a węglowodany 43,5 g. W przypadku pączków z dżemem dochodzi jeszcze błonnik, ale jest to bardzo niska wartość – jedynie 1,1g. Jeśli do nadzienia wybieramy dżem, jego nisko słodzona wersja będzie najlepszym wyborem - pączek i tak będzie wystarczająco słodki ze względu na lukier czy cukier puder. Z kolei do nadzienia budyniowego możemy wybrać chude mleko zamiast pełnotłustego. Idąc do cukierni, starajmy się nie być głodni. Głód nie jest dobrym doradcą żywieniowym, ponieważ chętniej zjadamy więcej niż potrzebuje nasz organizm.

Cóż pomimo tak wielu kalori nie wypada nie zjeść pączka w tak wyjątkowy dzień. Choć ten jeden raz w roku. Aby spalić owy pączek wystarczy15 minut szybkiego biegu, 1 godzina jazdy na rowerze czy np umycie wszystkich okien w domu :)