poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sezonowe uwielbienie- czereśnie.



Tym jakże pysznym owocem możemy cieszyć się niespełna dwa miesiące w roku. Składają się aż w 80% z wody a kolejne 20 to pełnowartościowe minerały które są dobroczynne dla naszego zdrowia.
Są o wiele smaczniejsze od ich "kuzynek"-wiśni. Ta słodycz, te odmiany- od żółtej wręcz do bordowej. Tak to jest moje sezonowe uwielbienie. Czereśnie.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając czereśnie? Najzdrowsze są te najciemniejsze, ponieważ zawierają najwięcej antocyjanów czyli przeciwutleniaczy które chronią przed nadciśnieniem, nowotworem oraz starzeniem. W 100 g jest aż 250 mg tego barwnika, a dla porównania – a  w poprzednich ulubieńcach sezonu tylko 35 mg.
Poza dużą zawartością antocyjanów, czereśnie obfitują także w wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk. Ich szczególnie cennym składnikiem jest potas, który niweluje negatywne skutki stosowania soli w naszej diecie.Spora zawartość jodu wzmaga natomiast produkcję hormonów tarczycy, regulujących m.in. przemianę materii.Owoce te regulują również pracę przewodu pokarmowego i poprawiają nastrój.Dzięki witaminie C – wzmacniają odporność, a za sprawą witamin z grupy B – korzystnie wpływają na układ nerwowy i wygląd skóry..



Przyglądajcie się jednak czereśnią jakie kupujecie i jakie zjadacie.Te lekko nagniecione zawierają rakotwórcze pleśnie-mykotoksyny które sprzyjają alergią, grzybicom, chorobom wątroby, układu pokarmowego czy nawet oddechowego, również osłabiają układ odpornościowy.
Pamiętaj o przemyciu dokładnym czereśni przed spożyciem!!!! To bardzo ważne.
Uważajcie także na pestki. Wiem że nikt ich nie połyka ale one zawierają trujące substancje cyjanowodorowe.
Cóż jednakże czereśnie są bardzo kaloryczne. Oj bardzo i ubolewam nad tym. W kilogramie tych owoców jest aż 620 kcal. Myślicie że to dużo...kilogram? Otóż nie...przez to że czereśnie są duże i ciężkie nawet nie spostrzeżecie się gdy zjecie i dwa kilogramy. Czereśnie mimo dobroci zawierają dużo cukrów..
Ale cóż jak można odmówić sobie tak pysznych owoców które mamy przez tylko dwa miesiące w roku.

Pamiętaj jednak jak nie jadać czereśni. Nigdy nie jedz ich przed mięsnym posiłkiem ponieważ utrudniają trawienie zawartego w mięsie białka. Nie popijaj ich wodą(spowodują biegunkę badz silne bóle brzucha), nie jedz ich także na czczo.

Pamiętaj o tym :)

A wy lubicie czereśnie?