wtorek, 13 maja 2014

Domowe mleko sojowe.


Od pewnego czasu jak pisałam we wcześniejszym poście zwracamy uwagę na skład produktów spożywczych. Nie może spożywać laktozy a więc i pijać mleka krowiego. Zamienniki wcale nie są takie złe. Moja siostra wręcz przepada za waniliowym mlekiem sojowych które samemu można przygotować w zaciszu domowym.



To bardzo łatwy i szybki przepis.

Potrzebne nam będzie:

-szklanka soji
-6 szklanek wody

Przygotowanie:
Soję zalewamy  3 szklankami wody i pozostawiamy na noc do namoczenia(ok. 10 godzin) Owe nasiona zwyczajnie w świecie wsiąkną wodę i zrobią się miękkie

Po upływie 10 godzin miksujemy całą zawartość miski po czym dodajemy kolejne 3 szklanki wody po czym gotujemy ok 30 minut( na małym gazie i w dość wysokim garnku)

Następnie odcedzamy przez gazę najlepiej okarę i mleko które nam powstało.

Wedle swego upodobania można owe mleko "przyprawić" wanilią,cukrem czy czekoladą jak kto woli :)

Owy wyrób można przechowywać w lodówce przez 7 dni.

Zamiast soi można zastosować ryż jak i owies.


Smacznego :)