środa, 6 sierpnia 2014

Miałaś o tym pojęcie? Zaskakujące fakty na temat jedzenia.


Czy wiesz że.....

Szpinak zawiera więcej wapnia aniżeli mleko. Więc kości w fazie wzrostu lepiej będą rosły po szpinaku a nie mleku. W pół filiżance szpinaku jest aż 115 mg wapnia to trzykrotność tego co znajduje się w 227 g  mleka.

Orzeszki ziemne jak mówi ich nazwa rosną w ziemi i są zaliczane do orzechów ze względu na dużą ilość protein. Jednakże pamiętaj te prawdziwe orzechy rosną na drzewach.

Karmin to sztuczny barwnik który "wytwarza" się z owadów np. takich jak żuki. Zawdzięczamy dzięki nim czerwony kolor np. cukierków Skittles.



Wiedziałaś że jabłka i róża to ta sama "rodzina" roślin? Tak jak gruszka i śliwka. Dziwne prawda?

Słodycze jak i owocowe przekąski(mówię tu o nie świeżych owocach) zawierają w sobie wosk taki sam jaki w lakierach samochodowych.

Wiedziałaś że Brazylijczycy uwielbiają pizzę z groszkiem. Udając się tam nie licz na pizzę z szynką.

Jeden hamburger może zawierać mięso z mieszanki ok 100 różnych zwierząt. To masowa produkcja. Nadal masz ochotę na hamburgera?

Było krótko i na temat. Nie chciałam was obrzydzić jedynie wyjawić parę "sekretów" na temat jedzenia.
Mam nadzieje że mimo wszystko spodobało się wam :)
A może wy znacie jakieś "straszne" historie na temat jedzenia z XXI wieku?

Do przeczytania.