środa, 16 kwietnia 2014

Ćwiczenie dnia.



Jedno z najprostszych ćwiczeń na pośladki tzw "sikający piesek"
klęcząc na podłodze, unosisz jedną nogę (ugiętą) w bok, a następnie powoli ją prostujesz, wytrzymujesz w tej pozycji (utrzymując napięcie mięśni pośladków) i z powrotem uginasz nogę a następnie ją opuszczasz. I druga noga to samo.

Muffinki,muffineczki,muffinusie

Kto nigdy nie skosztował owych babeczek jakiej nazywają się muffiny.? Zapewne nikt...ktoś zapewne miał kiedyś w ustach cudowny smak pulchniutkich malutkich babeczek.



Skąd wzięła się nazwa muffiny? Określenie to pochodzi od francuskiego słowa „moufflet” odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju chleba lub od niemieckiego 'muffe', czyli niedużego ciastka. Wyróżniamy dwa rodzaje muffinów – angielskie i amerykańskie. Muffiny to tak naprawdę dwa rodzaje - w zależności od kraju - przekąsek. Angielskie muffiny to płaskie, drożdżowe bułeczki  w formie placuszków, których tradycje wypiekania sięgają XVIII wieku. Następca - muffina amerykańska to babeczka, która rośnie na bazie nie drożdży, lecz proszku do pieczenia. I ta jest zdecydowanie najpopularniejsza.
Podam wam przepis na dwie zdrowe i pyszne muffiny amerykańskie...nie jestem przekonana do tych angielskich :D


Pierwsze z jabłkami:
Składniki na 8 sztuk

1 duże jabłko
sok z cytryny
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do piecznia
1 małe jajko
60 g brązowego cukru
40 ml oleju rzepakowego
125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.
2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
3. W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.
4. Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.
6. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Drugie pełnoziarniste z bananem. Idealne na zdrowe rozpoczęcie dnia z pełną dawką energii  :)

przepis na 10 sztuk

2 średnie banany
50 g mąki pełnoziarnistej lub razowej
2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
100 g białego sera
100 g jogurtu
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego
2 łyżki siemienia lnianego
20 g orzechów laskowych (lub włoskich)
Przygotowanie:
 1.Banana rozgniatamy z żółtkiem, syropem, serem białym i jogurtem na "papkę" - można użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera. 
2.Dodajemy mąkę, siemię lniane, len mielony i drobno posiekane orzechy. Mieszamy. 3.Białko ubijamy na sztywną pianę.
4. Dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy łyżką.
5.Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny.
6.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.


Przepis na masło orzechowe....



Składniki:

200 g orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:
Orzeszki przekładamy do miksera i miksujemy na gładką , tłustą masę . Dodajemy cukier i sól do smaku . Przekładamy do słoiczka . Przechowujemy w lodówce

Jak widzicie owe masło można zrobić szybko, nie kosztuje też zbyt wiele a zapewne jest zdrowsze i smaczniejsze aniżeli te gotowe z półek sklepowych :)

Masło orzechowe....czy jeść?





Zapewne nie jeden z nas woli zamiast tego masła zwykłą czekoladę do posmarowania na chleb. Jednak nie wiecie ile cennych "rzeczy" kryje się w tym maśle.
Cóż o wiele bardziej masło orzechowe popularne jest w Ameryce czy Holandii my Polacy nie jesteśmy przekonani co do końca do owego "kopniaka". Owe orzeszki ziemne z jakich robi się masło zawierają w sobie pewne ilości białka o niskiej wartości biologicznej i węglowodanów-przy czym duża ilość stanowi błonnik. Jednak orzeszki ziemne są źródłem tłuszczu a wiec pomimo iż kaloryczne są cennym uzupełnieniem diety. Są idealne dla wegetarian- w celu uzupełnienia niedoboru białka wynikające z braku mięsa w diecie. Orzechy prócz tego są idealnym "dopalaczem" dla mózgu.
Pomimo tych plusów orzechy jakie w skład wchodzą masła poddawane są prażeniu. Podgrzewanie wielonienasyconych tłuszczów doprowadza do wielu zmian w strukturze i owe tłuszcze stają się dla nas toksyczne.Więc owe masło jak i orzeszki pomimo wiele dobra powinny być jadane z umiarem.
Często orzeszki ziemne zanieczyszczone są aflatoksyną która produkowana jest przez pleśń- to związki toksyczne,rakotwórcze. Zaburza funkcje mechanizmów obronnych ustroju...jadanie orzeszków czy przetworów zwiększa ryzyko ekspozycji organizmu na działanie mikotoksyn.




Jak widzicie masło z orzeszków ziemnych wcale nie jest tak zdrowe. Wybierając masło orzechowe najlepiej sięgać po to pozbawione cukru. Prawdziwe masło powinno składać się z wyłącznie przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roślinnego.Te wyprodukowane z  prażonych czy solonych orzechów nie powinny występować w zdrowej diecie. 
Polecam robić samemu owe masło z orzechów włoskich czy migdałów które są bardziej pożądane w sportowej diecie.

Wartoœść na 100g masła z orzechów ziemnych

Energia 595 kcal
Białko 25.7 g
Tłuszcze 46.1 g
nasycone 6.1 g
jednonienasycone 22.9g
wielonienasycone 14,6 g
Węglowodany 12 g.

Następny post poświęcony będzie przepisowi na masło orzechowe.

Pomelo-moja przekąska.



Trochę z wyglądu przypomina cytrynę a trochę pomarańcze-jednak jest o wiele słodsza od tych dwóch cytrusów.
Ta pomarańcza olbrzymia pochodzi ogólnie z Malezji aczkolwiek te które znaleźć możemy na półkach sklepowych najczęściej pochodzą z Indii czy Chin.
Za co uwielbiam owy cytrus?
Za jego pyszny słodkawy smak, ale to nie tylko o słodkość chodzi oczywiście. Cytrusowy gigant, inaczej pamela-jak go nazywam, zawiera duże ilości błonnika czego potrzeba nam dużo aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować. Zachęcam do wyciskania z niego soku  gdyż w właśnie w nim występuje najwięcej Bioflawonoidów które pomagają w profilaktyce układu krążenia oraz nowotworów.




W każdej postaci ten owoc jest idealny na zgagę, obniżoną odporność czy depresje. Czyli polecany w okresach jesienno-zimowych.
Jest też niskokaloryczny. 100 g owocu zawiera zaledwie 44 kcal. Co dla nas najważniejsze. :)
Zawartością witaminy C przewyższają inne owoce cytrusowe, bogate są również w potas. Zawierają także witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, cynk. Pomelo spożywa się głównie na surowo, samodzielnie lub w owocowych sałatkach. Można jednak przyrządzać z niego także marmolady i dżemy.
P.S. Ze skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą powstał grejpfrut – owoc najzdrowszy ze wszystkich cytrusów

Owoc można dość długo przechowywać - w warunkach domowych wytrzymuje nawet do czterech miesięcy. Warto mieć go pod ręką, bo regularne jedzenie gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, a cerze gładkości i blasku.
Sama polecam....zajadajcie się pomelo :)

Przepis na tortille.

Uwielbiam ten pełnoziarnisty placek. Najchętniej jadłabym tylko jego. Wrzucam tam to na co mam ochotę. Jakbym robiła sobie kanapkę. Naprawdę to dobra alternatywna zamiast białego,napompowanego pieczywa.




Znalazłam tortille na śniadanie. Pożywną dającą energię na cały poranek. Z jajkiem,szynką oraz rukolą.
Dzięki temu przepisowi schudniesz z apetytem  :)

Składniki:
2 pełnoziarniste tortille
2 białka jajek,zrobione niczym jajecznica
garść rukoli
wasza ulubiona szynka
2 łyżki pokruszonego sera typu feta
garść jagód(mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Na każdym :placku" wyłóż składniki,zegnij na pół i podgrzej na patelni.
Podawaj z jagodami-te chronią przed otyłością.

Całe danie ma tylko 337 kcal a ile daje energii.