środa, 16 kwietnia 2014

Muffinki,muffineczki,muffinusie

Kto nigdy nie skosztował owych babeczek jakiej nazywają się muffiny.? Zapewne nikt...ktoś zapewne miał kiedyś w ustach cudowny smak pulchniutkich malutkich babeczek.



Skąd wzięła się nazwa muffiny? Określenie to pochodzi od francuskiego słowa „moufflet” odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju chleba lub od niemieckiego 'muffe', czyli niedużego ciastka. Wyróżniamy dwa rodzaje muffinów – angielskie i amerykańskie. Muffiny to tak naprawdę dwa rodzaje - w zależności od kraju - przekąsek. Angielskie muffiny to płaskie, drożdżowe bułeczki  w formie placuszków, których tradycje wypiekania sięgają XVIII wieku. Następca - muffina amerykańska to babeczka, która rośnie na bazie nie drożdży, lecz proszku do pieczenia. I ta jest zdecydowanie najpopularniejsza.
Podam wam przepis na dwie zdrowe i pyszne muffiny amerykańskie...nie jestem przekonana do tych angielskich :D


Pierwsze z jabłkami:
Składniki na 8 sztuk

1 duże jabłko
sok z cytryny
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do piecznia
1 małe jajko
60 g brązowego cukru
40 ml oleju rzepakowego
125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.
2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
3. W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.
4. Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.
6. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Drugie pełnoziarniste z bananem. Idealne na zdrowe rozpoczęcie dnia z pełną dawką energii  :)

przepis na 10 sztuk

2 średnie banany
50 g mąki pełnoziarnistej lub razowej
2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
100 g białego sera
100 g jogurtu
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego
2 łyżki siemienia lnianego
20 g orzechów laskowych (lub włoskich)
Przygotowanie:
 1.Banana rozgniatamy z żółtkiem, syropem, serem białym i jogurtem na "papkę" - można użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera. 
2.Dodajemy mąkę, siemię lniane, len mielony i drobno posiekane orzechy. Mieszamy. 3.Białko ubijamy na sztywną pianę.
4. Dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy łyżką.
5.Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny.
6.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)