sobota, 12 listopada 2016

PRZEPIS NA WEGAŃSKĄ GORĄCĄ CZEKOLADĘ.


Gorąca czekolada szczególnie w zimne dni dodaje energii, koi zmysły oraz bardzo skutecznie rozgrzewa.
To właśnie ten napój przychodzi nam na myśl w zimne dni, dodatkowo zaspokaja apetyt na słodycze.
Czekolada w formie płynnej najlepiej smakuje ze szczyptą chili, dodatkiem pomarańczy oraz słodkim syropem klonowym.
Do przygotowania wykorzystaj tabliczkę gorzkiej czekolady z dużą zawartości masy kakaowej-dzięki temu napój będzie zdrowszy.




Składniki:
* 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego(polecam laskowe)
* 4 kostki gorzkiej czekolady(min. 70% masy kakaowej)
* 2 łyżki kakao
* 1-2 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:
* 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
* szczypta chili lub cynamonu

Mleko trzeba podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim czekoladę. 2 łyżki kakao wymieszaj w szklance z dwoma łyżkami wody i dolej do gotującego się czekoladowego napoju. Gdy masa zrobi się jednolita i gorąca zdejmij ją z palnika. Dodaj syrop klonowy oraz przyprawy.

Gotowe :)