czwartek, 3 kwietnia 2014

Masło vs Margaryna


Spór istnieje od dawna i nie zanosi się na to, żeby dało się go ostatecznie rozstrzygnąć: co jest lepsze - masło czy margaryna. Argumentami przerzucają się zwolennicy obydwu.



Masło

Za. Dostarcza witamin A, D i E, karotenoidów (mają właściwości antyoksydacyjne). Zgodnie z zaleceniami powinny je jeść małe dzieci, w wieku do około trzech lat. Ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w żywności. Wielu zwolenników wybiera je dla smaku.

Przeciw. W jego składzie aż 80 proc. stanowi tłuszcz, w którym większość to nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) - bardzo niekorzystne dla zdrowia, bo przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu. Zgodnie z zaleceniami nie powinniśmy zjadać ich więcej niż 15 g; trzeba jednak pamiętać, że NKT są nie tylko w maśle, ale też np. w mięsie, zwłaszcza wieprzowym, w tłustych serach itd. Masło samo też stanowi źródło cholesterolu (200-300 mg w 100 g). Nie ustępuje oliwie pod względem liczby kalorii. Nie powinno się używać go do smażenia, chyba że dla poprawienia smaku i podgrzewając bardzo krótko, np. w jajecznicy. "Przesmażone" działa rakotwórczo.

Margaryna 

Za. Być może jej główną zaletą i przyczyną popularności jest to, że odmianę tzw. miękką (w plastikowych kubkach) łatwo rozsmarować na kanapce, nawet tuż po wyjęciu z lodówki. Miękka to przede wszystkim tłuszcze nienasycone, nasyconych jest w niej mniej niż w maśle. Zawiera witaminy A i D, często też inne. Warto też poszukać na opakowaniu informacji o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), które przeciwdziałają sklerozie, zatykaniu się żył, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają metabolizm cholesterolu. 

Przeciw. W składzie znaleźć można utwardzane tłuszcze roślinne - ich ocena dla zdrowia zależy w pewnym stopniu od tego, jak były one utwardzane. Jeśli przez uwodornienie (to margaryny w kostkach, twarde, do pieczenia itp., używane np. do przemysłowej produkcji herbatników, słodyczy), lepiej trzymać się od nich z daleka, przede wszystkim ze względu na dużą ilość bardzo niekorzystnych dla zdrowia tzw. kwasów trans. Na minus można margarynom też zapisać to, że dodane do nich witaminy nie są pochodzenia naturalnego, podobnie jak barwniki i aromaty. Miękkich margaryn lepiej nie używać do smażenia.

Sama zadecyduj co wolisz :)
Jem masło jednakże częściej używam awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)