wtorek, 28 kwietnia 2015

Przepis na własne zdrowe chipsy


tumblr_lhlbdvfhDm1qd45ayo1_500.jpgChipsy z warzyw.
Składniki:
- zależnie od gustu do przygotowania chipsów można wykorzystać buraki, słodkie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler
- oliwa 
- sól morska 
- zioła np. rozmaryn
Warzywa kroimy bardzo cienko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy solą i drobno posiekanym rozmarynem.
Pieczemy w 170 stopniach, aż zrobią się złociste na środkach. Studzimy na kratce.
 Podawać od razu po zrobieniu, są najsmaczniejsze. Chrupcie, ile chcecie!

Chipsy z owoców.
Składniki:
tumblr_mb48k7m06T1qdei8m.jpg
2 sztuka jabłka
3 sztuka gruszka
1/2 łyżeczka cynamon
1/2 łyżeczka cukier z wanilią
Owoce umyć i osuszyć. Z owoców wyciąć ogryzki. Jabłka i gruszki pokroić na cienkie około 2 mm plasterki.
Plasterki posypać cynamonem i cukrem.
Ułożyć w suszarce do grzybów i warzyw lub w piekarniku na papierze do pieczenia i suszyć w temp.100 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości.
Gotowe chipsy przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.

Są tak proste i szybkie w zrobieniu a o stokroć lepsze aniżeli te gotowe w paczkach.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)