środa, 9 kwietnia 2014

Light.




Zapewne nie jedna z nas sięgała po produkty light z myślą iż są zdrowsze i bardziej "odchudzone" Nie zawsze jednak tak jest. Producenci jedynie chcą podwójnie zarobić. Te jogurty 0% tłuszczu, napoje "bez cukru", "lekki" majonez czy odchudzające herbatki - ani trochę nie odchudzają
Co to jest to light?

Z definicji produkty oznaczone etykietką LIGHT powinny być "lekkie", czyli zawierać mniej kalorii, tłuszczu lub węglowodanów. Dopiero od niedawna Parlament Europejski wydał rozporządzenie (WE 1924/2006) mówiące, że o "żywności o zmniejszonej wartości energetycznej" mówimy wtedy, kiedy "wartość energetyczna jest zmniejszona o przynajmniej 30%". Taki produkt może być określany jako "light". Niestety rozporządzenie nie mówi nic o nazwach typu: fitness, fit, slim, dietetyczne. A te są stosowane przez producentów żywności dosyć swobodnie.

 Jak sprawia się że produkty stają się light?

Aby osiągnąć zmniejszoną zawartość "tuczących" składników, producenci muszą zastąpić je innymi substancjami - często są to sztuczne dodatki, zachowujące odpowiednie właściwości sensoryczne produktów. Zamiennikami są substancje nieprzyswajalne przez organizm, wtedy nie dostarczają żadnych kalorii, ale i nie wpływają zbyt korzystnie na nasze zdrowie.
Im bardziej "odchudzony" i przetworzony produkt, tym niższa będzie jego wartość odżywcza. Teoria "coś za coś" posuwa się o wiele dalej, gdyż często obniżenie zawartości jednych składników wysokokalorycznych idzie w parze ze zwiększeniem udziału innych, np. majonez "lekki" ma może i mniej tłuszczu, ale za to więcej skrobi i zagęszczaczy. W tym wypadku jedne kalorie zastępują inne. Paradoksalnie produkty z etykietką LIGHT mogą mieć czasem nawet więcej kalorii niż te "normalne"
Dla kogo produkty light?
Niektóre osoby niestety wpadają w pułapkę "lekkich" produktów. Bo skoro mają mniej kalorii, to przecież można zjeść ich więcej i nie przytyć. Takie mylne rozumowanie zamiast do odchudzania doprowadza do przybywania na wadze. Warto pamiętać, że żywność "light" powstała z myślą o diabetykach, osobach otyłych i mających problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Brak odpowiednich regulacji w tym temacie spowodował, że moda na "lekką" żywność ogarnęła również osoby, które nie powinny jej spożywać, gdyż mogą pozbawić się w ten sposób cennych wartości odżywczych.
Uważnie czytajcie etykiety i opakowania bo właśnie tam wszystko czarno na białym jest wypisane. Producenci nie mogą ukrywać przed nami tego co występuje w każdym produkcie.Więc nie panikujcie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)