środa, 9 kwietnia 2014

Awokado







Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Obecnie z awokado pozyskuje się olej, który być może nie jest popularny w Polsce, ale króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Warto też wiedzieć, że starożytnych Azteków i Inków cieszył się nie tylko wspaniały smak awokado, ale także liczne walory zdrowotne owoca, w tym jego zdolność do leczenia zębów!

Zatroszczmy się o naszych mężczyzn i podajmy im awokado.
Awokado powinno znaleźć się w także jadłospisie każdego mężczyzny. Nie tylko dlatego, że jest uważane za afrodyzjak, ale również z powodu wyjątkowo dużej zawartości cynku.

Regularne dostarczanie organizmowi tego pierwiastka może uchronić panów przed problemami z prostatą. Najpowszechniejszym jest jej przerost. Powiększenie gruczołu to zjawisko naturalne. U mężczyzn w okresie dojrzewania wiąże się z działaniem hormonu płciowego – testosteronu, a dokładniej jego pochodnej, czyli dihydrotestosteronu.

Co ma w sobie dobrego
Mówi się, że ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają awokado i na tych, którzy go nie znoszą. Na pewno jednak wszyscy powinni wiedzieć, jak dobroczynne działanie może na nas wywierać spożywanie awokado. Dzięki swojemu treściwemu "ciału" w awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Awokado to zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)