wtorek, 8 kwietnia 2014

Serek wiejski


Kto z was nie uwielbia smaku serka wiejskiego? Zapewne nie jedna z Was go jadła. Ja uwielbiam ten produkt. Jem go rzec można co dzień. A Wy?




Serek wiejski to pospolity produkt jaki otrzymasz w każdym sklepie spożywczym.
Jego popularność wynika z faktu, że jest smaczny i zdrowy, może stanowić samodzielne danie, jak i być podstawą wielu innych potraw.
Zapewne nie każdy z Was wie że serek wiejski wywodzi sie z USA. Robi się go z mleka krowiego, tworząc specjalnie, termicznie obrobione ziarenka twarożku, które są zanurzone w delikatnej, słodkawej śmietance. Choć w dzisiejszych czasach to rzadkość, to serek wiejski jest produktem zupełnie naturalnym. Nie zawiera on żadnych sztucznych dodatków, w związku z czym bardzo ważne jest, by przechowywać go w odpowiednich, chłodniczych warunkach i jeść, gdy jest świeży (zwykle jego przydatność do spożycia wynosi ok. 10 dni, ale zawsze zwracaj uwagę na datę produkcji). Inną, nie mniej ważną zaletą tego serka jest to, że ma niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, a wysoką białka.
W każdym kubeczku sygnowanym przez innego producenta znajdziemy coś odmiennego. Niektóre twarożki są bardziej suche, inne wręcz zalane śmietanką. Jedne mają praktycznie zupełnie okrągłe ziarenka twarogu, w jeszcze innych twaróg jest bardziej zbity. Dlatego warto poeksperymentować, by znaleźć  wariant, który będzie nam najbardziej odpowiadał.
Choć wyrób ten nosi taką samą nazwę "serek wiejski" to każdy producent tego wytworu zaskakuje nas nowymi to pomysłami bądź technologią wyrobu.Ponadto w związku z tym, że serek ten cieszy się dużą i rosnącą popularnością, producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i oprócz tradycyjnej wersji oferują różne wersje tego twarożku. Dla amatorów słodkich przekąsek w kubeczku z serkiem znajduje się dodatkowo np. miód czy owoce. Dla osób dbających o linię istnieje wersja light,  ponadto można też go kupić z dodatkiem szczypiorku. Nowością na rynku, odpowiadającą aktualnym trendom, jest serek z dodatkiem probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Przewagę serka wiejskiego nad innymi popularnymi wyrobami z segmentu rynku nabiałowego stanowi to, że nie zawiera on cukru, barwników czy aromatów, ani konserwantów. Zasada ta odnosi się generalnie do serka wiejskiego, jako produktu mlecznego, ale zawsze zwracajmy uwagę na etykiety, bo mimo wszystko warto być czujnym czy producent nie postanowił „ulepszyć" swojego wyrobu. 
SEREK WIEJSKI CUDOWNY DO KAŻDEJ DIETY!!
Jeśli przyjrzeć się uważniej serkowi wiejskiemu, można się przekonać, że jego porcja to zwykle ok. 200 kalorii i odpowiednio 160 kalorii, jeśli jest wyprodukowany na bazie chudego mleka. Ta sama porcja dostarcza między  25 a 31 g białka i około 3 do 8 gramów tłuszczu, w zależności od rodzaju wykorzystanego mleka. Biorąc pod uwagę powyższe informacje, wniosek nasuwa się sam. Twaróg ten jest świetnym źródłem białka, ma niewiele kalorii, więc może być doskonałym dodatkiem do każdego typu diety jako przekąska lub część posiłku. Cottage cheese nie może jednak być jednym składnikiem planu odchudzania (byłoby to monotonne i nieskuteczne) i koniecznie musi być połączony z innymi produktami w różnych kombinacjach. 
Zachęcam was do jedzenia tego jakże zdrowego i pożywnego produktu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)