środa, 2 kwietnia 2014

Przepis na domowy batonik musli



Składniki:

50 g suszonej żurawiny
100 g suszonych fig
100 g suszonych moreli
60 g migdałów
50 g nasion słonecznika (łupanego)
50 g płatków owsianych
60 g mąki pszennej
4 łyżki miodu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Figi, morele i migdały siekamy na drobne kawałki. Dodajemy nasiona słonecznika, żurawinę, płatki owsiane i mąkę. Mieszamy, wlewamy sok pomarańczowy oraz miód. Całość mieszamy dokładnie, aż powstanie gęsta masa.
 
Prostokątne naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do naczynia i równomiernie rozprowadzamy nożem na grubość około 1 cm.
 
Musli pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia się masy. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :)